Društvo

Begović: Minimalne šanse da Sinđelić dobije azil

Državljanin Srbije Saša Sinđelić koji je na osnovu potjernice Interpola Zagreb prekjuče uhapšen ne ispunjava uslove da dobije azil u Crnoj Gori budući da je osuđen zbog teškog krivičnog djela, kazao je u izjavi za Novu M predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović. U slučaju da se to pak i desi, on ostaje u Crnoj Gori, a Hrvatska ima zakonsku mogućnost da zatrazi da Sinđelić izdržava kaznu u CG ili da mu se ponovo sudi.
Begović: Minimalne šanse da Sinđelić dobije azil
Nova MIzvor

Prije nego što je drzavljanin Srbije Saša Sinđelić, koji je u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora,  uhapšen u ponedjeljak na osnovu potjernice Interpol Zagreb, zatražio je međunarodnu pravnu zaštitu od Crne Gore.  Kako su objasnili iz crnogorskog MUP-a, taj vladin resor ima rok od 21 mjesec da donese odluku u vezi sa tim zahtjevom. Prema riječima predsjednika Advokatske komore Zdravka Begovića male su šanse da Sinđelić, prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti stranaca, dobije politički azil buduci da je osudjen zbog teskog krivičnog djela.

„Ja sam mišljenja da on ne ispunjava elementarnme uslove, budući da je odredbom tog zakona definisano da lice koje je pravosnažno osuđeno za teško krivično djelo, a imamo informaciju da je Sinđelić pravosnažmno osuđen za krivično djelo ubistvo na kaznu zatvora od 21 godine, onda praktično, tom činjenicom, njegov zahtjev za međunarodni zaštitu je bukvalno ugašen“, kazao je Begović.

U svakom slučaju, dodaje on, do donošenja konačne odluke o azilu, Sinđelić ostaje u Crnu Goru, a u slučaju da ipak dobije međunarodnu pravnu zastitu on ne moze biti izručen Hrvatskoj.

„Hravtska ima zakonsku mogućnost da dostavi tu pravosnažnu presudu po kojoj je Sinđeliić osuđen i da se ta sudska odluka prizna u Crnoj Gori, pa da Sinđelić tu kaznu eventualno izdržava u Crnoj Gori ili moguće, budući da mu je suđeno u odsustvu, traži ponavljanje postupka, pa da mu se sudi u Crnoj Gori“, navodi Begović.

Nakon saslušanja, Sinđeliću je sudija za istragu odredio ekstradicioni pritvor. Kako je ranije objašnjeno iz podgoričkog Višeg suda on moze trajati do 6 mjeseci. U roku od 40 dana, kako nam objašnjava Begović, sudija za istragu će od Hrvatske zatraziti dokaze na osnovu kojih se potražuje, nakon čega će donijeti konačnu odluku o izručenju.

„Kada sudija za ustragu dobije u zakonskom roku dokaze, on donosi odluku i donosi rješenje kojim odobrava izručenje tog lica, a krivično vijeće donosi konačnu odluku da li će biti izručemo ili ne. No, ni tu u se priča ne završava. Potpis na rješenje ipak daje ministar pravde“, dodaje Begović.

Da je svjedok saradnik Saša Sinđelić prije vise od deset dana ilegalno prešao granicu Crne Gore, potvrdio je nedavno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Izjavu je dao Odjeljenju bezbjednosti Rožaje gdje je došao sa vidnim povredama, koje je zadobio, bježeći šumskim putevima.

Svjedok saradnik preko „staza i bogaza“ mimo graničnih prelaza stigao je u Crnu Goru ili bjezao u Crnu Goru i da je to tako vidjelo se vidno po njegovim nogama i tijelu i saopštio graničnim organima, odnosno MUP-u koji se nalazi u Rožajama da traži politički azil i da je u ozbiljnom progonu od određenih struktura koje se nalaze u Srbiji. 

Sinđelić je ranije tokom svjedočenja pred podgoričkim Višim sudom, potvrdio navode iz optužnice da je na dan parlamentarnih izbora 2016-te spreman haos te da su glavni organizatori pokusaja terorizma,  ruski agenti GRU-a Eduard Širokov Šismakov i Vladimir Popov. Sinđelić je tom prilikom kazao i da je u čitavu priču umjesan Demokratski front te da se sa njima sastajao i u Moskvi. Potvrdio je i da je bilo planirano ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića

Portal Analitika