Politika

Delegacija Vlade Crne Gore na Samitu ZB u Poznanju

Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena predsjednikom Vlade Duškom Markovićem, učestvovaće na Samitu Zapadnog Balkana u Poznanju u Poljskoj, koji se održava od 3-5. jula 2019. godine.
Delegacija Vlade Crne Gore na Samitu ZB u Poznanju
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Marković će u Poznanj otputovati u četvrtak popodne kako bi u petak 5. jula, na poziv poljskog predsjednika Vlade Mateuša Moravjeckog, učestvovao na Samitu predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u okviru Berlinskog procesa.

Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Srđan Darmanović i Mevludin Nuhodžić, kao i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Milan Srzentić učestvovaće 4. jula na tri odvojena sastanka ministara ekonomije, ministara vanjskih i unutrašnjih poslova.

Član delegacije koja će ići u Poznanj je i ministarka nauke Sanja Damjanović.

Sastanak lidera okupiće predsjednike vlada šest zemalja Zapadnog Balkana, a pozvani su i predsjednici vlada EU zemalja koje učestvuju u Berlinskom procesu.

Na sastanku će učestvovati i visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, komesar za proširenje Johanes Han, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, Regionalnog savjeta za saradnju i Regionalne kancelarije za saradnju mladih će učestvovati na plenarnoj sjednici.

Ovogodišnji, šesti, Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa fokusiraće se na ekonomske teme, agendu povezivanja i rezultate postignute u primjeni Višegodišnjeg akcionog plana za stvaranje regionalnog ekonomskog prostora, kao i na saradnju civilnog sektora, preduzetnika.

Ujedno će sagledati napredak u ostvarenju obaveza nakon Samita u Londonu.

Učešće delegacije Crne Gore, koju će predvoditi premijer Marković, predstavlja dobru priliku za promociju ostvarenih rezultata Crne Gore od održavanja prošlogodišnjeg Samita, kao i priliku da se razmotri presjek stanja vezano za progres koji je ostvaren na Zapadnom Balkanu kroz ovaj okvir regionalne saradnje.

Poseban značaj za učešće crnogorske delegacije na Samitu je i potpisivanje Memoranduma o saradnji na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), što je ujedno i crnogorska inicijativa.

Portal Analitika