Društvo

Nastavnici Istorije neće ostati bez posla, novi programi su kvalitetni

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković saopštio je da nastavnici opšteobrazovnih predmeta neće ostati bez posla i da su novi programi kvalitetni jer su urađeni u saradnji sa ekspertima EK.
Nastavnici Istorije neće ostati bez posla, novi programi su kvalitetni
P. Z.
P. Z.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„U prvom razredu četvorogodišnjih programa stručnih škola najmanje 50% je opšteobrazovnih predmeta. Tačnije, pet osnovnih opšteobrazovnih predmeta ostaju u bukvalno svim programima, i to su: Crnogorski, Matematika, Strani jezik, Informatika i Fizičko. Pored ovih pet, svi programi imaju kao obavezan još jedan od predmeta društvene grupe“, rekao je Rajković za Portal Analitika, odgovarajući na primjedbe da su pojedine škole navodno ukinule istoriju i geografiju.

Prema njegovim riječima, ostali opšteobrazovni predmeti, prirodne i društvene grupe, se raspoređuju u skladu sa time šta je osnovna oblast smjera.

„Da budemo potpuno precizni, od 16 novih programa četvrtog stepena koji su u primjeni, u čak 12 su Istorija ili Geografija OBAVEZNI predmet. Dalje ne bismo zamarali vaše čitaoce detaljima, jer se iz priloženog dovoljno vidi stanje stvari. No, pošto je povod plasiranja ove teme u javnost prije svega bojazan određenih nastavnika da će ostati bez norme, uvjeravamo i njih da nema nikakvog razloga za strah, baš kao što nije bilo ni 2017. godine“, objasnio je Rajković.

Na kraju, nije zgoreg pomenuti da je metodologija za izradu obrazovnih programa u stručnim školama urađena sa ekspertima Evropske komisije, a sami programi urađeni su sa nastavnicima stručnih škola, privredom i fakultetima.

„Upravo za takav pristup stručnom obrazovanju je stigla i pohvala u izvještaju Evropske komisije i prošle i ove godine, te nema ni jedan razlog da se od izrade najsavremenijih programa pravi negativna tema. Naprotiv, mislimo da je treba snažno afirmisati. Dakle, ako razgovaramo, razgovarajmo jezikom činjenica. Novi programi su više nego kvalitetni i urađeni onako kako se rade u Evropi, za šta smo od same Evropske unije dobili potvrdu. Iz srednjih stručnih škola tek sada, upravo zahvaljujući ovim programima, nama izlaze ozbiljni kadrovi na tržište i nemamo ni najmanju sumnju da je odlično urađen posao“, zaključio je Rajković.

P.Z.

Portal Analitika