Zanimljivosti

Frankfurt sprema evakuaciju hiljade ljudi

Zbog planiranog deaktiviranja bombe koju su bacile američke vazdušne snage u Drugom svjetskom ratu, u toku su pripreme za evakuaciju 16.500 stanovnika iz središta Frankfurta.
Frankfurt sprema evakuaciju hiljade ljudi
HinaIzvor

Bomba je otkrivena prije nedjellju dana za vrijeme građevinskih radova pored sjedišta Evropske centralne banke u gradu koji je finansijski centar Njemačke. Deaktiviranje bombe predviđeno je za nedjelju, a evakuacijska zona proteže se do središta grada i duž rijeke Majne.

Zbrinjavanje građana i regulacija prometa

Stanovnici domova i stariji građani koji žive u toj zoni biće premješteni u bolnice dan prije planirane operacije te moraju ponijeti važna lična dokumenta i ljekove. Željeznički promet takođe bi mogao biti privremeno zaustavljen, a tramvaji, autobusi i metro od nedjelje će ujutro biti obustavljeni.

Kao naknadu, evakuisani građani dobit će ulaznice za muzeje i poznati Palm Garden. Frankfurtska vatrogasna služba dobro je pripremljena za operacije deaktiviranja bombi.

U septembru 2017. 65.000 stanovnika moralo je biti evakuisano kako bi se uklonila britanska "blockbuster" bomba teška 1,8 tona.

Portal Analitika