Kultura

Priznanje Eurimagesa za crnogorsku kinematografiju

Aktivnosti Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore, nakon svega nekoliko mjeseci od članstva u Eurimages, dale su prve konkretne rezultate. Na sjednici Eurimages, održanoj u Ženevi, na kojoj je naša država bila ravnopravan učesnik, finansijski je podržan crnogorski film “Roda” (The Stork), kazali su iz Ministarstva kulture.
Priznanje Eurimagesa za crnogorsku kinematografiju
Portal AnalitikaIzvor

„Prvi put u istoriji, Eurimages podržao je jedan film čiji su nosioci producentske kuće iz Crne Gore. Naša država u taj je fond primljena u januaru ove godine, a pomenuti film biće sniman u koprodukciji Crne Gore, Albanije i Kosova“, istakli su.

Film “Roda” dobio je izuzetno visoke ocjene, a odabran je među 23 projekta, od ukupno 65 prijavljenih. Projektu je dodijeljeno traženih 80.000 eura od fonda Eurimages. Reditelj filma je Isa Qosja, a nosioci projekta su crnogorske producentske kuće ABHO film i Artikulacija film.

Inače, navode iz ministarstva, reditelj Isa Qosja rođen je u Crnoj Gori, a cjelokupan film “Roda” biće sniman na području Opštine Gusinje. Izuzev crnogorskih producentskih kuća, u koprodukciji će još učestvovati “Tunnel Film” (Albanija) i “One Draft” (Kosovo).

Podsjetimo, riječ je o četvrtom projektu koji je podržao Eurimages, a koji je izabran za sufinansiranje i od strane Filmskog centra Crne Gore. Prošle godine su podršku dobili filmovi “Sin” (Ines Tanović) i “Nebesa” (Srđan Dragojević), a na martovskom zasijedanju ove godine podržan je projekat “Krvna osveta” Marije Zidar u kojem je Crna Gora, prvi put, bila zvanični koproducent pred fondom Eurimages.

https://www.coe.int/en/web/eurimages/co-production-funding-in-2019#T2017

Portal Analitika