Društvo

Obmane o ugroženosti Srba u Crnoj Gori

U otvorenom pismu koji je nedavno istoričar Čedomir Antić uputio lideru Crnogorske Vladimiru Pavićeviću, javnost je imala priliku da se po ko zna koji put uvjeri na kakve je sve neistine i podvale spreman ovaj opskurni srpski istoričar kada su Crna Gora i Crnogorci u pitanju.
Obmane o ugroženosti Srba u Crnoj Gori
Radomir Đurović
Radomir ĐurovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tako je u ovom pismu koje vrvi od neistina, podlosti, mržnje i licemjerja, Antić prekorio Pavićevića kako je izdao Srbiju u kojoj je radio kao univerzitetski profesor i ostvario zavidnu društvenu reputaciju, da bi po dolasku u Crnu Goru postao običan privjezak DPS-a. Sad što je Pavićević sa svojom minornom strankom predvodi svaki opozicioni protest u Crnoj Gori za Antića nije važno.

Čim si napustio zemlju u kojoj si se školovao i živio i došao u Crnu Goru, za ovog istoričara si izdajnik i Đukanovićev saradnik. To je klasičan Antićev vokabular, kojim želi diskreditovati svakoga ko se usudi da makar i stidiljivo kao Pavićević saopšti da je po malo i Crnogorac. 

U nastavku pisma Antić mu je zamjeraoda se uopšte ne interesuje zasrpski narod u Crnoj Gori koji je izložen strahovitim progonima crnogorskog režima, a kao eklatantan primjer te ugroženosti naveo je da u crnogorskim državnim institucijama Srbi maltene i ne postoje. A kako bi to potkrijepio činjenicama kazao je da u jednoj crnogorskoj naučnoj instituciji zapošljena Srpkinja iz Srbijene može ni izbliza da ostvari karijeru kakvu je Pavićević ostvario u Srbiji.

Da se malo bolje raspitao o instituciji o kojoj je govorio Antić bi saznao da u njoj Srbi predstavljaju najveći broj zapošljenih, te da osoba o kojoj govori ni u čemu nije obespravljena.Osim ako se za obespravljenost ne smatra to što je kao strani državljanin zapošljena u najstarijoj crnogorskoj naučnoj instituciji. U nastavku je ovaj polu Srbin polu Hrvat prekorio Pavićevića kako može mirno da spava dok se SPC progoni u Crnoj Gori, a poslanici DF osuđuju na zatvorske kazne.Pri  tom nije naveo ni jedan konkretan dokaz tih navodnih progona.

Svakome ko nije običan manipulator i populista kao Antić, jasno je da se Srprska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ponaša kao najgori srednjevjekovni feudalac i da djeluje mimo svih crnogorskih zakona, a da srpski poslanici ni u jednom parlamentu u regionu ne bi smjeli da pomisle da urade ono, što njihove “obespravljene” kolege iz DF-a svakodnevno rade u crnogorskom.

Treba li podsjećati javnost kojim su sve imenima nazivaniposlaniciSrpske liste u kosovskom parlamentu i kroz šta sve prolazi Milan Pupovac kao predstavnik Srba u Hvatskoj. Za to vrijeme njihove “obespravljene” kolege u Crnoj Gori sebi mogu da priušte luksuz da pozovu na fizički obračun u skupštinskom holu poslanike vladajuće koalicije, zaprijete crnim barjakompredsjedniku države, sočno ih izvrijeđaju i zalijepe im vaspitno po koji šamar. U državi koju Antić poredi sa NDH to pravo Srbi obilato koriste u parlamentu, ali u državama gdje navodno imaju mnogo više prava nego u Crnoj Gori, njihovi politički predstavnicida nešto slično urade teško da bi živu glavu izvukli iz parlamenta.

 Što se tiče Pavićevića on je potpuno nebitan u cijeloj priči.U svakom slučaju Antiću je odlično poslužio da još jednom iznese gomilu neistina na račun Crne Gore i navodne obespravljenosti Srba a da za to ne iznese ni jedan valjan dokaz. (Autor je istoričar)

         

Portal Analitika