Društvo

Politika proširenja podstiče demokratizaciju

Nastavak politike proširenja je u brojnim društvima podstakao dalju demokratizaciju i sveobuhvatne reformske aktivnosti, ocijenio je ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović.
Politika proširenja podstiče demokratizaciju
Portal AnalitikaIzvor

On je primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Argentine Estanislaoa Zavelsa, Finske Kima Lahdevirta i San Marina Silviju Bolini.

Kako je saopšteno, u razgovoru sa Zavelsom, Darmanović je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dviju država, čiji poseban segment čini brojna zajednica crnogorskih iseljenika u Argentini koja u značajnoj mjeri doprinosi razvoju socio-kulturoloških veza između dva naroda. 

On je naglasio važnost dodatnog intenziviranja političkog dijaloga na najvišem nivou, i jačanja ekonomske saradnje u konkretnim oblastima od obostranog interesa. 

Zavelsa je istakao da su odnosi između dvije države, koje karakteriše otvorena saradnja, veoma dobri, naglašavajući da postoji prostor za dodatni razvoj sveukupnih veza, naročito u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Tokom sastanka sa Lahdevirtom, Darmanović je rekao da je uvjeren da će sveukupna saradnja između Crne Gore i Finske biti dodatno osnažena tokom njegovog mandata. 

Čestitajući Finskoj na preuzimanju šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom EU, zahvalio je na njihovoj političkoj i ekspertskoj podršci na evropskom putu Crne Gore.

Darmanović je naglasio važnost nastavka politike proširenja koja je u brojnim društvima podstakla dalju demokratizaciju i sveobuhvatne reformske aktivnosti. 

Lahdevirta je izrazio interes za jačanjem sveukupne bilateralne saradnje i dinamiziranjem političkih kontakata. 

„U pogledu evropskih integracija, kazao da je Finska zainteresovana za ovaj proces, te da je važno potvrditi kredibilnost politike proširenja i posvećeno sprovoditi unutrašnje reforme“, kazao je Lahderit.

Čestitajući ambasadorki Bolini stupanje na dužnost, Darmanović je istakao da su Crna Gora i San Marino dvije prijateljske države koje karakteriše bogata istorija, značajno kulturno nasljeđe, kao i snažna posvećenost afirmaciji evropskih vrijednosti. 

On je, kako se navodi, pokazao interes za proširivanjem saradnje, naročito u dijelu kulture, nauke i obrazovanja. 

Bolini je kazala da dvije države imaju dobre odnose, ukazajući na prostor za razvoj sveukupnih veza, u prvom redu u domenu privrede i turizma.

Posebno je naglasila da je Crna Gora napravila impresivan progres u procesu pristupanja Evropskoj uniji i sprovođenju reformi, što je i prepoznala međunarodna zajednica.

Portal Analitika