Kultura

Počeo Barski ljetopis

Na šetalištu kralja Nikole u Baru otvorena je manifestacija Barski ljetopis koja će, sa raznovrsnim programima na različitim lokacijama, trajati do 18. avgusta.
Počeo Barski ljetopis
Portal AnalitikaIzvor

Barski ljetopis otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je istakao kako je ta manifestacija prepoznatljiva po entuzijazmu organizatora i vjernoj publici.

"Sve to je uticalo da se ovaj festival saživi sa gradom, da postane podrazumijevajuća činjenica njegovog savremenog razvoja i da bude jedan od ključnih činilaca u procesu definisanja onog mediteranskog urbaniteta kojeg karakterišu otvorenost i raznoglasje", rekao je Bogdanović.

Na tim principima, kaže on, počiva i koncept festivala, jer se njegova umjetnička razgrnatost oslonila kako na živopisnu geografiju tako i na slojevitu i intrigantnu istoriju ovog grada i njegove okoline.

"Ambijentalna raznolikost podrumijske jadranske pitomine, u koju su vjekovi ostavili značajne kulturno-istorijske spomenike, a savremenost je dogradila promišljenom planskom strategijom savremenog Bara, pokazala se kao izuzetno polazište za razradu jednog ambijentalno-scenskog koncepta", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, njega je moguće i dalje širiti, kako u srednjovjekovnom ambijentu Starog Bara i artistički stilizovanoj cjelini dvorca Kralja Nikole, tako i u modernom linearnom i prozračnom prostoru šetališta kod marine.

Na svečanom otvaranju najavljeno je i pokretanje zimske scene Barskog ljetopisa.

Na svečanosti su nastupili Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije.

Portal Analitika