Politika

DPS se ozbiljno priprema, opozicija tapka u mjestu

Do redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori ostalo je još godinu i četiri mjeseca. Partije vladajuće koalicije, koju predvodi DPS, shvatile su da nema vremena za gubljenje, pa su, poučene greškama iz prošlosti, krenule u obnovu partijske infrastrukture i podmlađivanje kadra u stranačkim organima. Crnogorska opozicija, ili makar većina partija, nastavlja da tapka u mjestu. Zarobljena u sopstvenoj zamci zvanoj bojkot parlamenta nakon izbora 2016, propuštala je šanse da uzdrma „vječnu vlast“.
DPS se ozbiljno priprema, opozicija tapka u mjestu
PobjedaIzvor

Za DPS i njene koalicione partije kampanja je već uveliko počela. Partija koja je u Crnoj Gori na vlasti od uvođenja višestranačja godinama je bila uljuljkana u „mitu“ o vlastitoj nepogrešivosti, bezgrešnosti i nepobjedivosti. Nešto u stilu: „kakvi god smo mi – oni su još gori i nemaju nikakve šanse“.

Međutim, afere zbog kojih su pred sudovima optuženi, a neki i pravosnažno osuđeni, pojedini istaknuti funkcioneri DPS-a, među kojima su i neki dugogodišnji gradonačelnici, ali i gubitak vlasti na lokalnim izborima u Beranama, Budvi, Kotoru, Rožajama i Plavu upalili su „crveni alarm“.

NOVA STRATEGIJA

Već na podgoričkim izborima u maju 2018. mogla se uočiti nova strategija DPS-a. Odluka da izbornu listu predvodi, javnosti do tada kao političar nepoznat, profesor dr Ivan Vuković donijela je ubjedljivu pobjedu i apsolutnu vlast koaliciji koju personifikuje Milo Đukanović. Slično je bilo i u Bijelom Polju, Pljevljima, Danilovgradu, Šavniku, Žabljaku, Baru, Kolašinu i Golubovcima.

Glavni odbor DPS-a početkom aprila raspisao je izbore u opštinskim organizacijama i Odboru Glavnog grada. Lider DPS-a Milo Đukanović tada je poručio da „treba da budu izabrani ljudi sposobni i spremni da se suoče sa izazovima novog vremena“ i da se kontinuirano pružanje šanse mladim i obrazovanim ljudima pokazalo kao dobar model. Izborne konferencije, koje su do sada održane, pokazale su da se ove direktive Glavnog odbora, uz dosta tihe opstrukcije, ali ipak provode u djelo.

DPS je u ofanzivi i kada je riječ o temama koje je nametnuo crnogorskoj javnosti potencirajući da su baš oni garant državnosti i unutrašnje stabilnosti, zaokruživanja nacionalnog i kulturnog identiteta i pitanje crkve, ali i ispunjenju spoljnopolitičkih prioriteta.

Politički analitičar Ranko Đonović ocjenjuje da se grdno varaju oni koji današnju politiku DPS-a poistovjećuju sa onom od prije 30 godina i time svima prave štetu, a u najvećoj mjeri sami sebi, odnosno političkoj opciji koju predstavljaju.

„Ne želim da kažem da vladajuća koalicija ne bi mogla biti bolja i da bude na unutrašnjem planu uspješnija. Međutim, svjestan sam činjenice da je najbolja politika u bilo kojoj državi, pa i u našoj Crnoj Gori, ona koja je moguća a ne ona koja je najbolja, ali da je pored drugih razloga, sa nama ovakvim kakvi jesmo - i nemoguća - kaže Đonović.

On je, kako je rekao, siguran, iako se to za sada u javnosti ne vidi, da vladajuća koalicija priprema strategiju za predstojeće parlamentarne izbore i da to vjerovatno rade u okviru svojih političkih partija i saglasno vlastitim političkim interesima.

„Nadam se da kod bilo koga od njih uskostranački interesi neće nadvladati interese države Crne Gore i njenih građana, što je važnije od nekih ličnih il grupnih interesa“, ističe ovaj politički analitičar.

Đonović dodaje da je partijsko - politička saradnja unutar vladajuće koalicije u najmanju ruku korektna i da su rezultati takve saradnje vidljiviji gotovo na svim poljima, a naročito na spoljno-političkom djelovanju.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika