Politika

Finska od sjutra predsjedava EU

Finska od sjutra preuzima rotirajuće šetomjesečno predsjedavanje EU.
Finska - EU
Finska - EU
Portal AnalitikaIzvor

Ovo će biti treći put da Finska, po utvrđenom rasporedu, kao zemlja članica dolazi na čelo Savjeta EU.

Savjet EU je tijelo koje okuplja ministre zemlja članica i sastaje se po određenim oblastima, od poljoprivrede do spoljnih i untrašnjih poslova.

Zemlja članica koja je u ulozi predsjedavajuće tokom šest mjeseci vodi sve sastanke Savjeta EU izuzev Savjeta ministara spoljnih poslova kome predsjedva šef diplomatije EU.

Istovremeno, zemlja koja predsjedava zadužena je da vodi radne i ekspertske grupe, ali i da u ime Evropskog savjeta sarađuje sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

Finska šestomjesečno predsjedavnja Savjetom EU preuzima od Rumunije, a 1. janura 2020. dogodine predaće ga Hrvatskoj.

Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han najavio je da će Helsinki preuzimanjem predsjedavanja od Bukurešta nastaviti da podržava politiku proširenja EU na Zapadni Balkan.

Finska je pred preuzimanje predsjedavanja Savjetom EU najvila da će se njen program zasnivati na socijalnoj, ekonomskoj i ekološkoj održivosti Evrope.

Kao ključni prioritet svog predsjedavanja Finci navode EU ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

Program finskog predsjedavanja obuhvata i jačanje jedinstvenog tržišta, slobodnu trgovnu zasnovanu na pravilima, korišćenje potencijala koje pružaju istraživanja, razvoj, inovacije i digitalizacija.

Bolje obrazovanje i trening, regionalna i socijalna pravda kao i rodna ravnopravnost ključ su za održiv razvoj EU i dobrobit njenih građana, navode Finci.

Portal Analitika