Svijet

Salvini: Granicu sa Slovenijom zatvorićemo žičanom ogradom

Slovenija, koja je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija, burno je reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susjedna država uskoro mogla opasati žicom.
Salvini: Granicu sa Slovenijom zatvorićemo žičanom ogradom
Portal AnalitikaIzvor

Od sjutra bi na terenu trebalo da počnu da djeluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri mjeseca pokažu neuspješnim i neefikasnim, Italija će postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sjever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive.

Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porijekla Tatjana Rojc, kazavši da „smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” te kako se čini da se dio Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbjednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad.

U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je riječ o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca, piše hrvatski „Večernji list”, a prenosi Tanjug.

„Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici”, kazali su oni.

Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog susjeda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Portal Analitika