Protokol

Crnoj Gori neophodan nacionalni konsenzus o hitnim i radikalnim reformama

U toku službene posjete SAD, Predsjednik PzP i jedan od lidera DF, Nebojsa Medojević je imao niz sastanaka sa ekspertima najeminentnije konzervativne think-thank organizacije u SAD Haritage Foundation.

Crnoj Gori neophodan nacionalni konsenzus o hitnim i radikalnim reformama
Portal AnalitikaIzvor

Medojević se u Haritage Foundation sastao sa Mike Gonzalezom, i James Deanom, vodećim ekspertima za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove.

Eksperte Haritage Foundation su  posebno zanimale ocjene Medojevića o izazovima i prijetnjama bezbjednosti i stabilnosti Crne Gore, kao i razvoju konzervativnih vrijednosti.

“Crna Gora je izrazito rizično drustvo i izvor skoro svih prijetnji stabilnosti zemlje je autokratski rezim Djukanovića. Već godinama postoje ozbiljne optužbe i dokazi da je izborni proces kompromitovan i da Djukanović u izbornom procesu zloupotrebljava državne organe, službe, bezbjednosni aparat, fondove, medije, ne dopusta čisćenje biračkih spiskova od fantom birača i novcem od sverca kupuje birače. I pored upozorenja od EU , sudovi i tužilaštva nijesu procesuirali nijedan slučaj. Postoji ogromno nepovjerenje u izborni proces. Djukanović opstruira dijalog i održavanje redovnih izbora 2020 je dovedeno u pitanje. Parlament nema kontrolnu funkciju, a Djukanović lično kontrolise tužilastvo i sudstvo i zloupotrebljava ih protiv DF i drugih oponenata režima. Rizici nelegitimiteta institucija, državnog progona DF i blokade dijaloga su jasni”, naveo je Medojević i dodao da su rizici od eskalacije sukoba zaraćenih vladajućih klanova realni i postaju sve veća prijetnja bezbijednosti države.

“Oba klana imaju svoje ljude inflitrirane u vrh policije, ANB i specijalne policijske formacije. Niko nikome ne vjeruje i istrage su blokirane zbog medjusobnog nepovjerenja. Službe su do srži kriminalizovane i sukobljeni klanovi ih koriste za ostvarivanje premoći, a ne za borbu protiv kriminala. Linija izmedju policije i mafije je uklonjena. Pitanje je dana kada će sukob oko kontrole ogromnog profita od sverca cigareta i droge eskalirati i preći na visi nivo gdje će mete postari čelnici sluzbi i korumpirani političari. Zaplijena 20t kokaina na brodu MAC Gajana u Filadelfiji će pokrenuti lanac odmazdi i lilvidacija čiji se kraj ne vidi”, upozorava on.

Glavni ekonomski rizici su, ističe, enormno zaduzenje za izgradnju nerentabilnog i ekonomski neopravdanog auto puta, cija je cijena za 42 km već presla mlrd eura i gdje je ugradjena korupcija od preko 500 miliona eura.

“Državni dug je već presao granicu održivosti. Posebno je rizik od ugrožavanja suverenosti i od dominantnog političkog uticaja Kine preko kreditiranja ovog parčeta auto-puta. Zbog namjere Djukanovica da preuzme profitabilne poslove i atraktivnu aktivu Atlas Banke, dvije sistemske banke su vjestacki gurnute u stečaj, sto je dovelo do gubitka povjerenja gradjana i depoziti u bankama su za 6 mjeseci smanjeni za skoro 10%. Poslednja emisija obveznica države je neuspjela i kamate na državni dug rastu. Rizik od dužničke krize i krize likvidnosti javnih finansija i samog bankrota s zabrinjavajući. Samo ovi rizici koje sam naveo pokazuju da je Crna Gora rizično drustvo i da je neophodan nacionalni konsenzus o promjeni pogresnog kursa državne politike i hitno pokretanje sveobuhvatnih reformi. U suprotnom ukoliko se to ne desi, status quo je neodrživ i pitanje eskalacije krize, sukoba po bilo kojem od  osnova mogu ugroziti stabilnost ovako slabe države” istakao je Medojević.

Medojević se sastao i saTimothy Doescherom i Cherise Trump, pomoćnicima Direktora za koalicione odnose u Heritage foundation, sa kojima je razgovarao o ugrožavanju tradicionalnih konzervativnih vrijednosti od strane aktulenog režima koga i dalje vode bivsi komunisti.

“Uporno i sistematski ugrožavaju osnovne konzervativne vrijednosti i žele da nametnu svoju poznatu ideju o kontroli svih segmenata drustva. Demokratija, ljudska prava i slobode, vladavina prava, efikasna tržisna ekonomija, konkurencija su ugrožene. Djukanović je kreirao privatne monopole i njegova porodica kontrolise sve. Poslednja od sumanutih i opasnih komunistickih ideja je da nacionalizuje imovinu jedine kanonske pravoslavne Crkve i da osnuje svoju partijsku Crkvu. Zato je DF veoma zainteresovan da uspostavi saradnju sa Heritage Foundation kako bi odbranili i osnažili konzervativne vrijednosti u Crnoj Gori” istakao je Medojević.

Tramp je u ime Heritage Fondacije uručila Medojeviću poziv za  “The Heritage Resource Bank Meeting”. Radi se o najvećoj i najznačajnijoj godisnjoj konferenciji na kojoj će lideri konzervativnih pokreta  raspravljati o izazovima i sansama konzervativnih ideja.

Konferencija će se održati 2020 godine koja je i izborna godina u SAD. Heritage Foundation je aktivno uključena u izradi različitih segmenata Predsjedničkog Programa Donalda Trampa.

 

Portal Analitika