Društvo

Od sumnjive djece do sumnjivih kompanija

Detektivski posao traži profesionalizam, a svaki subjektivan odnos prema predmetu je poraz. Detektivi se rukovode time da moraju reći istinu i to je ono što ih obavezuje. Tajnost podataka je zagarantovana jer bi svako otkrivanje informacija značilo narušavanje privatnosti, priča u razgovoru za Pobjedu Vladan Pavićević, privatni detektiv.
Od sumnjive djece do sumnjivih kompanija
M. Lazarević
M. LazarevićAutor
Nova PobjedaIzvor

Poslom detektiva mogu da se bave osobe koje imaju bogato iskustvo u bezbjednosnom sektoru i treba da poznaju kriminalističke elemente koji sadrže taktiku, metodiku I operative.

- Zajedno svi ti elementi daju rezultat. Veoma je važno ući u bit nečega ako treba da se riješe određene stvari. Radi se o predmetima koji su duboko privatnog karaktera – priča Pavićević.

Kako objašnjava, najčešće ga angažuju advokati, ali i pravna i fizička lica. Međutim, ima slučajeva i kada privatne detektive, kako navodi, angažuje policija u slučajevima kada ne može da se punim kapacitetom posveti nekom specifičnom predmetu kao što to može jedan detektiv.

vladan-pavicevic-privatni-detektiv-28062019-dobrilo-malidzan-7DJELOKRUG

- Kao detektiv sam dužan da u predmetima kod kojih utvrdim da ima elemenata inkriminisanih radnji, obavijestim postupajućeg tužioca i policiju. Svugdje u svijetu, oni se ne miješaju jedni drugima u posao, ali su dužni da sarađuju I to je nešto što daje uspješan rezultat. Detektiv po zakonu ne bi smio da pruža usluge stranim obavještajnim i bezbjednosnim službama jer bi se to tretiralo kao krivično djelo špijunaža – dodaje Pavićević.

On objašnjava da je svaki slučaj zahtjevan, ali i da je kao detektiv dužan da čuva tajnost podataka.

- Kada bih pomenuo jedan predmet, ta osoba bi se sigurno prepoznala i povrijedila bi se intima, odnosno podaci koji se daju na povjerenje I diskreciju. Svaki predmet koji se povjeri detektivu se tretira kao veoma složen bez obzira da li je većeg ili manjeg obima, traži pristup sa najvećim stepenom profesionalnosti – navodi Pavićević.

Naš sagovornik objašnjava da se često dešava da ga angažuju roditelji adolescenata.

- Prisutna je ogromna koncentracija raznih narkotika i djeca su podložna tim uticajima. Roditelji često zapostave djecu i misle da može škola i društvo da ih vaspitavaju. Onog trenutka kada roditelj vidi da mu se dijete čudno ponaša, tada je već kasno. To je već posljedica, tako da nije naodmet provjeriti i preventivno djelovati – navodi on.

(opširnije u Pobjedi)

 

Portal Analitika