Abiznis

PKCG: U hotelima 80.000 gostiju više, buka i dalje problem

Odbor Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore razmotrio je rezultate postignute u ovom sektoru od januara do aprila, realizovane aktivnosti i izazove ljetnje turističke sezone, te informaciju o dualnom obrazovanju, saopšteno je iz PKCG. 
PKCG: U hotelima 80.000 gostiju više, buka i dalje problem
Portal AnalitikaIzvor

Prezentovan je projekat „Domaći ukusi”.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević.

U radu su, pored članova Odbora, učestvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma - državni sekretar Damir Davidović i generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić, zatim direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Uprave za inspekcijske poslove, Uprave za saobraćaj, Poreske uprave, Aerodroma Crne Gore i lokalnih samouprava.

"Govoreći o ostvarenim rezultatima u ovoj godini sekretarka Odbora Sanja Marković, između ostalog navela je da se u 2019. nastavlja trend rasta kvantitativnih pokazatelja - u prva tri mjeseca bilježi se povećanje broja dolazaka turista od 38,2% i ostvarenih noćenja od 22,4% u odnosu na isti period prošle godine. Prema podacima Centralne banke Crne Gore prihodi od inostranih turista u prvom kvartalu tekuće godine iznosili su oko 47 miliona eura, što predstavlja rast od 7,9% u odnosu na isti period prethodne godine", navedeno je u saopštenju. 

Državni sekretar Damir Davidović zadovoljan je ostvarenim rezultatima.

"Posebno raduje što prema najnovijim podacima crnogorski hoteli imali 390.000 gostiju, što je nekih 80.000 više nego u uporednom periodu prošle godine.

Ako podsjetimo da je 2018. bila prva godina sa više od milion gostiju u hotelima, tačnije milion i 76 hiljada, mislim da to potvrđuje snažan trend u turizmu i zaslužuje da se iskaže zahvalnost hotelijerima na svemu što rade da bi unaprijedili poslovanje", rekao je Davidović.

On je dodao da je u maju, iako nijesu bili povoljni vremenski uslovi, zabilježen rast broja turista od 14 odsto.

Naglasio je da je u sektoru hotelijerstva primjetna mnogo veća disciplina kada je riječ o prijavljivanju gostiju, naplati boravišne takse, i to znači da se uvažavaju poruke Odbora udruženja turizma koji je u više navrata na to pozivao.

Davidović je kazao da su izazovi sa kojima se ovaj sektor sreće iz godine u godinu, kao što su saobraćajne gužve, komunalni red, zapošljavanje stranaca i slični, sada predmet razgovora na Savjetu za turizam.

"Primjetno je da su ti izazovi zastupljeni u manjem obimu nego prethodnih godina. Postoji jasna opredijeljenost da se uvede veći red i to je interes ne samo turističkih poslenika, državnih i lokalnih organa, već i građana koji žive u tim sredinama. Postoji prostor za unaprjeđenje u tom segmentu i ne vidim razlog da se to ne ostvari", rekao je Davidović.

On je kazao da je Vlada na sjednici 27. juna usvojila projekat “Domaći ukusi”, koji će biti fokus Privredne komore, ovog odbora, Nacionalne turističke organizacije i resornog ministarstva u cilju snažnijeg povezivanja crnogorskih proizvođača hrane sa turizmom.

"Vjerujem da, u bližoj saradnji sa crnogorskim proizvođačima hrane, možemo da ostvarimo mnogo bolji rezultat i učinimo da sve privredne grane osjete benefite uspjeha koji ostvaruje turistička privreda", rekao je Davidović.

Predsjednik Odbora Dragan Purko Ivančević iskazao je zadovoljstvo radom Savjeta za turizam kojim predsjedava premijer Duško Marković, jer doprinosi brzom rješavanju biznis barijera u ovom sektoru.

"Važno je istaći da su predsjednik Vlade, potpredsjednik i resorni ministar posebno apostrofirali saradnju sa Odborom udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore, naš zajednički rad na otklanjanju niza problema koji stoje na putu boljeg i efikasnijeg odvijanja ove djelatnosti. Savjet je formirao Koordinacioni odbor koji će zasijedati najmanje jednom mjesečno, razmatrati aktuelne probleme, sa mandatom da ih odmah rješava", naveo je Ivančević.

Govoreći o projektu “Domaći ukusi”, odnosno kampanji “Dobro, Bolje, Domaće”, Ivančević je kazao da je to rezultat permanentnog zalaganja Odbora i Komore da se razvija poljoprivreda i omogući izvoz na kućnom pragu domaćih proizvoda kroz turizam i ugostiteljstvo.

"Time, kao i zapošljavanjem domaćeg kadra, razvojem ljudskih resursa, omogućavamo da naš turistički proizvod zaista bude Made in Montenegro", riječi su predsjednika Odbora.

On je kazao da je na Savjetu za turizam ukazano na izazove u implementaciji Zakona o strancima.

Pohvalio je angažovanost MUP-a, posebno u Budvi, na rješavanju zahtjeva po tom pitanju. Govoreći o saobraćajnim gužvama, Ivančević je naveo da je premijer na Savjetu najavio da će već poslije ljeta početi rad na izgradnji bulevara od Jaza do Tivta, te na trećoj traci od Budve do Bara, što će u dobroj mjeri uticati na lakše kretanje vozila.

"Buka je i ove godine veliki problem. Nejasno je zašto nije počela ugradnja limitatora buke u ugostiteljskim objektima kada su za to ispunjeni svi zakonski preduslovi", pitao je Ivančević.

Na nesnosnu buku na području Ulcinja ukazao je Gani Resulbegović, “Real Estate”, navodeći da postoji opasnost da će ona negativno uticati na rezultate turizma.

"Buka i problem smeća su počeli da nam se vraćaju kao bumerang i činiće to sve više",  rekao je Resulbegović.

Državni sekretar Davidović potvrdio je da ne postoje zakonske prepreke za ugradnju limitatora, te najavio da će pomenuto koordinaciono tijelo personalizovati odgovornost za propuste u turizmu.

Ipak, kaže on, limitatori nijesu nužan preduslov za rješavanje problema buke.

"Podsjetimo da je u našoj najvećoj turističkoj opštini komunalna policija za jedan dan naplatila 12.000 eura kazni zbog buke tokom prošle godine", naveo je Davidović.

Menadžer Opštine Tivat Marko Petričević potvrdio je sekretarovu konstataciju, navodeći da je na tom području lako riješen problem buke i bez limitatora.

Vladimir Bujišić, sekretar Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj Opštine Kotor je sa Rajkom Malovićem, pomoćnikom direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, tokom sjednice razmijenio mišljenje o dilemama koje se tiču izdavanja odobrenja za pružanje usluga na kupalištima koja se nalaze na privatnom posjedu datom na korišćenje, dodaje se u saopštenju PKCG. 

Malović je odgovorio da se o ovom specifičnom slučaju čeka odgovor resornog ministarstva, a Ivančević je predložio da se i ovim pitanjem pozabavi Koordinaciono tijelo Savjeta za turizam.

Malović je predstavio rezultate aktivnosti ovog preduzeća na pripremi zone morskog dobra za ljetnju sezonu. Prema njegovim riječima, 1100 lokacija je ove godine ponuđeno na tenderima za zakup, među kojima je 131 kupalište. Pravovremeno su stvorene pretpostavke da svi zakupci na vrijeme pripreme i otvore kupališta. Trideset kupališta imaju ekološko obilježje plavu zastavicu.

"Zaključili smo 27 investicionih ugovora za izgradnju novih kupališta", kazao je Malović.

Morsko dobro je podržalo brojne akcije koje se odnose na selekciju otpada i čišćenja plaža.

Direktorica NTO Željka Radak Kukavičić je konstatovala da smo već u špicu ljetnje turističke sezone, koje počinju sve ranije i traju duže.

"Bez turističke privrede ne bismo mogli da napravimo ovakav napredak koji bilježimo u smještajnim kapacitetima, kako hotelskim tako i privatnim", rekla je ona.

Crna Gora sve više razvija nove ponude i sadržaje. Ove godine je 30 novih proizvoda podržano sa 800.000 eura.

"Naša zemlja je među osam destinacija kongresnog turizma", kazala je Radak Kukavičić.

Ona je ukazala na dobro poznate probleme koji opterećuju crnogorski turizam, uz konstataciju da njihovo rješavanje traži posvećenost svih zainteresovanih strana.

Kampanja “Dobro, Bolje, Domaće” doprinijeće afirmaciji crnogorske kuhinje i prepoznatljivosti Crne Gore na turističkoj mapi, kaže Radak Kukavičić.

Predsjednik Odbora Ivančević je ukazao da je na Savjetu za turizam pokrenuto pitanje unaprjeđenja tehničkih standarda na crnogorskim aerodromima.

"Riječ je o potrebi da se poboljša tehnička opremljenost i vizuelna komponenta aerdoroma kao i dres kod zaposlenih. Posebno je istakao problem što su crnogorski aerodromi jedini u Evropi gdje nije omogućeno putnicima da iz vozila uđu u pristanišnu zgradu, čemu je potrebno posvetiti pažnju", navedeno je u saopštenju. 

Nebojša Krstajić iz Aerodroma Crne Gore, ukazao je na unapređenja koja su postignuta posljednjih nekoliko sedmica, među kojima je puštanje u rad putničkog terminala dva u Tivtu, hortikulturno i saobraćajno uređenje ispred ulaza u taj objekat, dodaju iz PKCG. 

Milanka Baković, generalna direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave govorila je o primjeni zakona koji reguliše zapošljavanje stranaca i aktivnostima Ministarstva unutrašnjih poslova na rješavanju zahtjeva privrednika u tom pravcu.

"Najveći problem je što se ne poklapaju zanimanja koje poslodavci traže da se upišu u radnu dozvolu sa onima iz registra MUP-a, a koji je identičan standardima kvalifikacija koje utvrđuje Vlada. Standarde kvalifikacija treba dopuniti, što je nadležnost Ministarstva rada i Monstata", rekla je Baković.

Dualno obrazovanje u Crnoj Gori je predstavio direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

Riječ je o modelu koji se realizuje dvije godine, kod koga poslodavci organizuju i realizuju praktičnu edukaciju učenika.

"Učenik (odnosno njegov roditelj tj. staratelj), koji se odluči za ovaj oblik obrazovanja sklapa sa poslodavcem ugovor, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze. U ovom procesu poslodavac ne ustupa samo svoj prostor i opremu za praktičnu nastavu, već je odgovoran za praktično obrazovanje učenika u cjelini, bezbjednost i odgovarajuće prenošenje znanja, u skladu sa obrazovnim programom. Uključenjem u ovaj vid realizacije obrazovanja učenika, poslodavac ima mogućnost da pripremi kadar profila koji odgovara poslovanju njegovog preduzeća i zaposli ga po završetku školovanja. U ovaj proces, prema podacima Ministarstva prosvjete, ove godine se uključilo 17 škola iz 12 crnogorskih opština, i to sa 14 obrazovnih programa tj. smjerova", dodaju u saopštenju. 

"I ove godine je veoma dobar upis trogodišnjih zanimanja turizma i ugostiteljstva. Šesnaest škola obučava ovaj kadar", rekao je Rajković.

U dualno obrazovanje je uključeno 585 poslodavaca iz 22 od 24 opštine.

"Cilj nam je da ove godine u dualno obrazovanje uključimo 800 učenika", rekao je Rajković.
 

Portal Analitika