Društvo

Lažni logopedi naplaćuju tretmane po 50 eura

Udruženje logopeda Crne Gore upozorilo je roditelje da se u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina nekvalifikovane osobe predstavljaju kao logopedi nudeći privatno tretmane za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i govoru. Predsjednica Udruženja logopeda Irena Vasiljević kazala je za Dan da ljudi koji se predstavljaju kao logopedi stvaraju velike probleme, u prvom redu djeci, koja ne mogu da napreduju, a gube vrijeme, i njihovim roditeljima, a onda i logopedima koji su pet godina učili za taj poziv i koji na kraju rade sa djecom koja su pogrešno liječena.
Lažni logopedi naplaćuju tretmane po 50 eura
Portal AnalitikaIzvor

Ona tvrdi da u nevladinim organizacijama koje se predstavljaju kao privatne ustanove rade studenti logopedije, apsolventi i diplomci sa sumnjivim diploma iz država regiona. Vasiljevićeva ističe da Crna Gora trenutno ima 70 logopeda, a prema podacima Evropske unije, našem zdravstvenom sistemu i školama nedostaje oko 150 stručnjaka tog profila.

“Privatne tretmane drže lažni logopedi koji nemaju diplomu i nijesu članovi našeg udruženja. Žalili su nam se roditelji i kolege da se čak na sjeveru pojedini učitelji i vaspitači predstavljaju kao logopedi i drže časove djeci sa smetnjama i za to uzimaju novac. Bojim se da to najviše šteti djeci kojoj je neophodna stručnost kako bi naučila pravilno da govore i počnu sa školom. Stagnacija i kasno liječenje su najveći problem kod logopedije. Do sada je najviše takvih slučajeva zabilježeno na Primorju, gdje se pojavljuju lažni logopedi koji naplaćuju roditeljima i do 50 eura za tretmane, tvrdeći da su priznati stručnjaci”, rekla je Vasiljevićeva.

Prema njenim riječima još nemaju njihova imena i prezimena, ali znaju da postoje dvije privatne NVO, Logo igrice i Higio logos, u kojima ne rade logopedi koje oni imaju u registru.

“Znamo da su se pojavili i sumnjivi logopedi koji završavaju dio studija na fakultetima u Foči, Tutinu i Novom Pazaru. Svi priznati logopedi školovanje su završi li u Beogradu ili Zagrebu. Pozivam roditelje da nam prijave ukoliko im tretmane drže lica koja nijesu školovana za to i savjetujem im da im logopedi koji nijesu iz Crne Gore obavezno pokažu diplomu da su završili fakultet”, kazala je Vasiljevićeva.

Ona objašnjava da je jedan od razloga osnivanja Udruženja logopeda upravo da se struka zaštiti od upliva lažnih specijalista.

Podgoričanka Mileva Ivanović kaže za Dan da logoped kod kojeg je vodila sina nije htio da pokaže sertfikat, već je to shvatio kao uvredu.

“Slučaj ću prijaviti inspekciji jer je trebalo da platim tertman od 45 minuta 20 eura, a ispostavilo se da se neko samo predstavio kao logoped. Na kraju nije htio da mi kaže ni ime i prezime. Pozivam nadležne da reaguju i ispitaju da li našu djecu pregledaju stručni ljudi”, rekla je Ivanovićeva.

Iz Ministarstva zdravlja Danu nijesu odgovorili da li su im se roditelji obraćali zbog pojave nekvalifikovanih logopeda. Iz Inspekcije su saopštili da nijesu u mogućnosti da  odgovore jer je glavna inspektorka na terenu.

Kurs ne može da zamijeni školovanje od sedam godina

Vasiljevićeva ističe da njihove studije traju deset semestara, odnosno četiri i po godine, plus master još tri godine, i tek kada završe školovanje mogu da rade sa djecom.

“Nezakonito je da bilo ko nakon kursa radi ovaj posao jer to ne postoji i nije moguće. Kada dobijemo prve informacije od roditelja, proslijedićemo ih Ministarstvu zdravlja i inspekciji, kako bi djeca bila zaštićena. Trenutno u Nikšiću na 70.000 stanovnika imamo tri logopeda, a prema standardima Evropske unije, potreban je jedan logoped na 3.000 stanovnika. Kod nas djeca imaju jedan tretman na svakih 15 do 20 dana, što je skoro kao da ne idu kod logopeda”, ukazala je Vasiljevićeva.

Portal Analitika