Kultura

Počinje 40. jubilarno Beransko kulturno ljeto

  Tradicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“, u okviru koje je za posjetioce pripremljen bogat program, počeće u ponedeljak 1. jula – otvaranjem dvanaeste LJetnje diplomatske škole „Gavro Vuković“, a završiće se 6. avgusta – koncertom pop pjevačice Jelene Tomašević u amfiteatru spomenika na Jasikovcu, kazao je na konferenciji za novinare, direktor Turističke organizacije Berane – Ivan Radević.
Počinje 40. jubilarno Beransko kulturno ljeto
Portal AnalitikaIzvor

Beranci i gosti sa strane će tokom trajanja manifestacije imati prilike da besplatno pogledaju predstave, posjete koncerte poznatih izvođača, ali i da prisustvuju izložbama i književnim večerima.

„Važno je istaći da Opština Berane podržava održavanje Beranskog kulturnog ljeta jer građani Berana, imaju pravo na kvalitetan sadržaj“, istakao je direktor.

Programi će se, kako je najavio, odvijati na otvorenom, i to u glavnoj ulici, na Jasikovcu, aerodromu, malom stadionu, glavnoj gradskoj plaži i na prostoru Celuloze,  ali i u galeriji Polimskog muzeja, sali Centra za kulturu i kući Vojvode Gavra Vukovića.

„Program ovogodišnjeg kulturnog ljeta je raznovrstan i pripremljen je za različite starosne uzraste i kulturne afinitete, a sve sa ciljem kako bismo našim sugrađanima i gostima sa strane učinili ljepše i sadržajnije ljeto u Beranama“, kazao Radević, i dodao da se posebno vodilo računa i o onim građanima koji nisu u mogućnosti često da posjećuju kulturna dešavanja u gradu.

Od koncerta Leksington benda za Dan opštine, preko Tandr festa krajem jula do nastupa Jelene Tomašević na Jasikovcu

Od muzičkih događaja je, pored koncerta Jelene Tomašević, najavljen i koncert sastava Leksington bend, i to povodom Dana opštine Berane – u nedelju 21. jula, u ulici Igumana Mojsija Zečevića (glavna ulica), sa početkom u 21 čas.

Na beranskom aerodromu u petak i subotu – 26. i 27. jula održaće se šesti festival elektornske i hip hop muzike, koji važi za najveći festival za mlade na sjeveru Crne Gore, Tandr fest, koji je prošle godine privukao blizu 15.000 hiljada posjetilaca.

„Publika će imati priliku da čuje prve večeri od 20 časova poznate hip hop izvođače iz regiona i to Nikoliju, Rimskog i Koronu, Foksa i Marlon Brutala, dok će druge večeri, u istom terminu, nastupiti zvijezde elektronske muzike poput planetarno popularnog Di DŽeja Sidni Samsona, zatim najboljeg crnogorskog Di džejaNigela i podgoričkog haus sastava Vil i Voš“, kazao je direktor TO Berane koja je organizator festivala.

„Peta Motorijada u organizaciji moto kluba „Sokolovi“, a pod pokroviteljstvom Opštine, održaće se 12. i 13. jula na prostoru bivše Fabrike celuloze i papira. LJubitelji dvotočkaša i dobre muzike imaće priliku da u petak veče uživaju u nastupu poznatog rok kantautora Dejan Cukić, kao i sastava Supermensi. Drugo veče je rezervisano za svirku rok sastava Ivana i grupa Geng, a pridružiće im se i Supermensi na sceni“, kazao je Radević.

„Poetsko-muzička i likovna manifestacija „Ladica đinđuva po trgu prosuta“ koja okuplja umjetnike iz Berana a i šire, biće održana 23. jula na NJegoševom trgu. Jedinstvena beranska Šlaufijada zakazana je za trinaesti jul na glavnoj gradskoj plaži, dok tradiconalni turnir u malom fudbalu počinje 10. jula na stadionu malih sportova u organizaciji Sportkog centra“, rekao je i najavio da će se trećeg avgusta održati aeromiting aviomodelara na aerodromu.

Postavljanje skulpture Luke Radojevića ispred Centra za kulturu + gosti kulturnog ljeta priznati kineski vajari

„Umjetničko – pozorišni program obilježiće gostovanje Užičkog pozorišta i to 11. jula sa predstavom „Kako život“ u 20 časova u Centru za kulturu, kao i beogradskog pozorišta „Jugo art“ sa predstavom „Šareni šešir“, koje je zakazano za osamnaesti jul“, kazala je Slobodanka Ivanović, direktorica Centra za kulturu i dodala da će četvrtog jula biti upriličeno muzičko – poetsko veče „Melanholija“, u sklopu kojeg će se publici predstaviti gitaristi Jovan Dabović i Nedeljko Pejović, violinistkinja Jelena Perović i sastav Bluz bradrs bar (Blues Brothers Brt).

U sklopu Beranskog kulturnog ljeta od 21. do 28. jula održaće se osma međunarodna likovna kolonija „Berane 2019“.

„Kolonija će okupiti deset umjetnik, šest slikara i četiri vajara. Imamo tu čast da će naš gost biti predsjednik Međunarodne umjetničke organizacije vajara ISSA, Liu Jang sa još dvojicom kolega iz Kine, koji zajedno sa njim važe za najbolje u svojoj zemlji. Podsjetiću javnost da je Centara za kulturu član pomenute organizacije već preko pola godine. Oni će svoje skulpture raditi u drvetu, dok će naš sugrađanin Luka Radojević – raditi skulpturu u kamenu, koja će potom biti postavljena ispred naše ustanove“, navela je Ivanović.

Prvi put će, prema njenim riječima, u sklopu Beranskog kulturnog ljeta održati se Festival mladih umjetnika, koji će okupiti stvaraoce iz tri različite oblasti – članove Udruženja mladih umjetnika Crne Gore.

„Tokom dva dana na programu će biti sadržaji iz dramske, muzičke i likovne umjetnosti“, kazala je Ivanović.

beransko-kulturno-ljeto

„Za treći jul je zakazano otvaranje izložbe slika – Naoda Zorića u kući Gavra Vukovića. Izložbu će otvoriti predsjednik opštine Dragoslav Šćekić. Već u petak, 5. jula biće upriličeno otvaranje izložbe „Običan malecki san“, Milutina Obradovića“, kazala nam je direktorica Centra za kulturu i ujedno najavila za 25. jul promociju knjige „Razgovori“, autora Ranka Pavićevića.

„Za 30. jul je predviđena promocija časopisa koji izdaje naša ustanova – „Tokovi“, čiji je urednik Damjan Ćulafić“, zaključila je.

Pod pokroviteljstvom Opštine Berane a uz podršku Ministarstva kulture, organizatori Beranskog kulturnog ljeta su javne ustanove Centar za kulturu i Polimski muzej, Turistička organizacija Berane, opštinski Sekretarijat za sport, kulturu, mlade i saradnju sa NVO i Sportski centar.

Portal Analitika