Svijet

Ubio roditelje, suprugu i djecu, danas na slobodi

Francuz Žan-Klod Roman koji je ubio roditelje, suprugu i djecu te proveo 26 godina u zatvoru pušten je na slobodu, javlja BBC.
BBC
BBC
IndexIzvor

Prije nego što je počinio ubistva Žan-Klod Roman, danas 65-godišnjak, pravio se da je student medicine te potom istraživač u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. No zapravo je živio od prodaje stana i novca koji je na prevaru uzeo od porodičnih prijatelja.

Na ubilački pohod svojih bližnjih krenuo je 1993. godine nakon što su otkrivene njegove prevare.

Naime, Roman je pao završni ispit već na prvoj godini studija medicine u  Lionu 1974. godine. Prema pravilima fakulteta mogao je ispit polagati ponovo u razdoblju od narednih 12 godina, no to nikad nije učinio.

Umjesto toga, svojim je prijateljima govorio da je nastavio studije medicine i da je diplomirao. Potom se pravio da je dobio posao u Đenovi gdje je sjedište Svjetske zdravstvene organizacije. Ustvari, dane je provodio u graničnom području između Francuske i Švicarske te je povremeno posjećivao informacijski servis Svjetske zdravstvene organizacije.

U osamdesetima se oženio svojom djevojkom s kojom je kasnije dobio dvoje djece. Ponekad bi porodici rekao da ide na putovanje u inostranstvo, dok je zapravo boravio u motelima na autoputu, a po povratku se vraćao s poklonima.

 

zan-klod-roman-porodica

 

U početku je živio od novca od prodaje studentskog stana koji su mu roditelji poklonili dok je studirao u Lionu. Kad je taj novac potrošio, uzeo je ušteđevinu od rodbine i prijatelja kojima je tvrdio da investira u fondove na koje ima pravo kao zaposlenik UN-a.

Do 1992. godine neke od žrtava njegove novčane prevare počele su pitati gdje je njihov novac. Jedan porodični prijatelj postao je sumnjičav nakon što je shvatio da se Romanovo ime ne nalazi na popisu zaposlenih Svjetske zdravstvene organizacije.

Ubio suprugu, djecu i roditelje te se pokušao zapaliti

U januaru 1993. godine ubio je svoju suprugu u njihovom domu i to nakon što je usmrtio sedmogodišnju kćer i petogodišnjeg sina s puškom.

Istog dana zaputio se u dom svojih roditelja udaljen oko 80 kilometara te je i njih ubio. Vratio se kući gdje su ležala mrtva tijela njegove supruge i djece. Zapalio je kuću i stavio jastuke na lice. No vatrogasci su ga spasili i odveden je u pritvor gdje je priznao što je učinio.

Osuđen je zbog ubistava 1996. godine, a u aprilu ove godine odobreno mu je puštanje na slobodu.

Dok je čekao na suđenje, počeo se dopisivati s piscem Emanuelom Karereom kojem je ispričao svoju verziju događaja. Karere se godinama mučio s pisanjem knjige jer nije želio da ispadne kao portret čudovišta, ali ni odbrana Romana. Knjiga pod nazivom „Protivnik božji“ napokon je objavljena  2000. godine i postala je bestseler. Dvije godine kasnije po njoj je napravljen i film.

Romand je izrazio žaljenje zbog svega što je učinio te je u međuvremenu postao vjernik.

Njegov šurak Emanuel Krole kritikovao je odluku o njegovom puštanju.

"Riječ 'slobodan' mi je teško za čuti. Po meni, on je pobjedio”, rekao je za francuski radio.

Portal Analitika