Novi proizvodi

(VIDEO) NASA šalje dron na Saturnov mjesec Titan

NASA planira poslati dron nazvan "Vilin konjic" na Titan, najveći Saturnov satelit, rekla je ta agencija najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sistema u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti poreklo čovječanstva.
(VIDEO) NASA šalje dron na Saturnov mjesec Titan
HinaIzvor

"Danas s ponosom najavljujem da će naša iduća misija, Vilin konjic, istraživati najveći Saturnov satelit, Titan", rekao je najviši zvaničnik NASA Džim Brajdenstajn u video telekonferenciji.

Vilin konjic, dron veličine vozila za golf sa četiri propelera, krenuće 2026. godine na osmogodišnju misiju prema Titanu, satelitu koji orbitira oko gasovitog Saturna. Titan je poznat po sličnostima s ranim karakteristikama Zemlje i potencijalu za istraživanje i proučavanje porekla života.

Vilin konjic, koji ima nuklearni pogon, biće prvi dron sposoban letjeti više od 160 kilometara kroz gustu Titanovu atmosferu.

"Titan je drugačiji od bilo kog drugog mesta u našem Sunčevom sistemu i najsličniji je ranoj Zemlji", dodao je Brajdenstajn.

Instrumenti Vilinog konjica procjenjivaće nastanjivost Titana i tražiti hemijske tragove prošlog, pa čak i sadašnjeg života, rekao je.

Vilin konjic je četvrta misija istraživanja Sunčevog sistema u okviru NASA programa "New Frontiers", nizu misija koje uključuju i sonde Novi horizonti lansiranu 2006. godine kako bi proučavala Pluton i OSIRIS-Rex, lansiranu 2016. za proučavanje asteroida Bennu.

 

 

Portal Analitika