Politika

Nijesmo dobili pismo patrijarha Vartolomeja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nije dobio pismo od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja. O sadržaju pisma smo informisani preko medija, saopšteno je Portalu Analitika iz Kabineta predsjednika Đukanovića.
Nijesmo dobili pismo patrijarha Vartolomeja
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Mitropolija crnogorsko primorska poslala je danas medijima saopštenje u kome se tvrdi da je patrijarh Vartolomeja uputio pismo predsjedniku Đukanoviću u kome se tvrdi da Crnogorska crkva nikada nije bila autokefelna kao i da Vartolomej priznaje jedino Mitropoliju crnogorsko primorsku.

"Vaša Ekselencijo, ovim pismom Vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska Patrijaršija, zajedno sa svim drugim Pravoslavnim Crkvama, kao jedinu kanonsku pravoslavnu jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha Najsvetije Crkve Srpske. Crkva Crnogorska nikad nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna Crkva Crnogorska pod Mirašem Dedeićem ne pripada Pravoslavnoj Crkvi. Gospodin Dedeić nije Episkop Pravoslavne Crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske Patrijaršije. Jedini tamošnji kanonski Jerarh je naš brat Mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije Srpske.

Šaljemo Vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolocije i odsječenosti od tijela sveukupne zajednice Pravoslavnih Crkava, s obzirom da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu.

Ponavljamo ono što smo Vam napisali 2000. godine: ”Uvjereni smo da će Vaša draga Ekselencija razumjeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog g. Miraša Dedeića, te da ćete se Vi distancirati od njega, radi dobra i jedinstva Vašega naroda”, navodi se između ostalog u pismu koga je objavila Mitropolija.

Portal Analitika