Društvo

Sinjajevina nije korišćena kao vojni poligon JNA

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu poziva ministra Boškovića da stane uz narod, a ne da ide kontra njemu, te da ispoštuje preporuku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je dala zeleno svijetlo da se planina Sinjajevina proglasi za regionalni park prirode.
Sinjajevina nije korišćena kao vojni poligon JNA
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto što nas prebrojavate i gledate ko smo i odakle smo, čime se bavimo, koliko puta smo bili na Sinjajevini, možda bi bilo bolje da porazgovaramo, da vidite da mi želimo dobro toj planini i konačno čujete i shvatite ono što ponavljamo evo godinu.

Oni traže da Sinjajevina bude zaštićeno područje i park prirode, koje će se koristiti za razvoj poljoprivrede i turizma, a ne za vojni poligon i pozivaju ministra da podrži peticiju koja je pokrenuta i ima za cilj da se ta planina proglasi za zaštićeno područje (https://www.epeticije.gov.me/) .

Navode da nemaju nikakvih skrivenih namjera i nikakvih drugih motiva.

„Ne želimo da ulazimo u rasprave sa Vama, ali bi Vi kao političar sa dugogodišnjim iskustvom trebalo da čujete glas naroda, a ne da ulazite u konflikt sa njim. Kao političar vjerovatno znate da je glavni instrument demokratije dijalog, kojim se dolazi do zajedničkih rješenja u javnom interesu, a ne na štetu bilo kog pojedinca ili društvene grupe. Stoga očekujemo od Vas da sa narodom razgovarate, a ne da nas po automatizmu otpisujete“, kazali su Građanske inicijative.

 

sinjajevina-2

 

Tvrde da im do sada nije ponuđen nijedan dokaz da vojni poligon neće negativno uticati na životnu sredinu, da neće biti ugrožena poljoprivreda, da neće biti zagađeni izvori sa kojeg vodu piju građani Mojkovca, Kolašina, Šavnika, Žabljaka, jednom riječju, kako kažu, da Sinjajevina neće biti uništena. Prema njihovim riječima dobili su samo usmena uvjeravanja, napade i etiketiranje i ističu da to „nije ni dobro, ni razborito, još manje je u skladu sa demokratskim načelima, kojim težimo kao društvo“.

„Moramo Vam reći da nije tačno da na Sinjajevini ne protestuju mještani i ne znamo kako možete reći da među okupljenim ljudima nema mještana, kada Vi niste bili tu da nas vidite. Teško je vidjeti nešto do čega okrećete glavu. Na Sinjajevinu su kao i do sada dobrodošli svi koji žele dobro toj planini, koji se zalažu za njeno očuvanje, zato sve i pozivamo 12. jula na Savine vode“, naglasili su.

Takođe, ističu da nije tačnoda je Sinjajevina korišćena kao vojni poligon JNA i dodali da ministar za to nema nijedan dokaz.

„Na kraju pozivamo i Vas da 12. jula dođete na Savine vode sa svim ostalim građanima Crne Gore, da čujete koliko ta planina znači tamošnjem narodu i koliko ona može koristiti Crnoj Gori. Da vidite kako Sinjajevina može biti mnogo više od vojnog poligona, te da može donositi milione državi, a ne biti uništena za džabe. Kako biste se lakše snašli prilikom dolaska, daćemo Vam smjernicu. Savino jezero se nalazi na par stotina metara od Margite, koju ste posjetili u novembru 2018“, zaključili su.

Portal Analitika