NATO

Crna Gora aktivno doprinosi unaprjeđenju međunarodne stabilnosti

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, nastavlja da, u skladu sa svojim mogućnostima, pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse u kontinuiranom unaprjeđenju sistema kolektivne odbrane.  
Crna Gora aktivno doprinosi unaprjeđenju međunarodne stabilnosti
Portal AnalitikaIzvor

Bošković učestvuje na sastanku Sjevernotlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC), koji se juče i danas održava u Briselu.

On je pozdravio napore Alijanse ka unapređenju spremnosti i obučenosti za adekvatan i pravovremen odgovor na sve potencijalne bezbjednosne izazove koji mogu doći iz svih strateških pravaca. U tom kontekstu, ministar je podsjetio da je krajem protekle godine, poslata prva rotacija pripadnika VCG u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, koju je nedavno zamijenila druga, kao doprinos NATO Ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

Govoreći o važnosti jedinstva saveznica i odgovornog ispunjavanja politika Alijanse, Bošković je istakao da će Crna Gora odlučno pristupiti ispunjavanju odluka sa Samita u Velsu kako bi do 2024. godine dostigla potreban nivo izdvajanja za odbranu.

Učesnici sastanka razmotrili su pojedinačni napredak u jačanja spremnosti snaga, shodno potrebama efikasnog djelovanja Alijanse u izmijenjenom bezbjednosnom okruženju. Polazeći od značaja kontinuiranog unapređenja i prilagođavanja savremenim bezbjednosnim izazovima, naglašeno je da ovaj proces mora ostati u fokusu Alijanse.

Ministri su, analizirajući zbivanja na globalnoj političkoj sceni, istakli  da će NATO ostati posvećen politici projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, kao i da će nastaviti sa angažmanom u misijama i operacijama kako bi doprinijeli unapređenju međunarodne stabilnosti.

Crnogorski ministar odbrane imao je u Briselu i dva bilateralna sastanka, sa kanadskim kolegom, Hardžitom Sadžanom, kao i hrvatskim, Damirom Krstičevićem.

Bošković i Sadžan razgovarali su o modalitetima razvoja i unapređenja odnosa Crne Gore i Kanade na odbrambenom planu. Posebno je naglašeno zajedništvo i savezništvo dvije zemlje u domenu zajedničkog učešća u okviru NATO aktivnosti Ojačanog prisustva na Istoku (eFP – Enhanced Forward Presence), u kojoj Kanada ima ulogu vodeće nacije, a gdje je Crna Gora upravo uputila drugi kontingent od 10 pripadnika VCG.

U razgovoru sa hrvatskim kolegom, izraženo je zadovoljstvo sadržajem i kvalitetom odnosa dvije zemlje na planu odbrane, sa posebnim akcentom na zajedničko učešće u misijima, posebno u Resolute Support u Avganistanu. Pored razmjene mišljenja o bezbjednosnoj situaciji u regionu, ministri odbrane dvije susedne zemlje i saveznice u okviru Alijanse, razmatrali su i konkretne mogućnosti zajedničkog definisanja i realizacije logističkih ciljeva i potreba prema NATO agenciji za podršku i nabavke (NSPA), u cilju modernizacije oružanih snaga dvije zemlje. 

Portal Analitika