Podgorica

Počela izrada prvog murala ,,Lično je političko''

Studentkinje Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran počele su sa izradom prvog murala naziva ,,Lično je političko'', koji će biti oslikan na zidu Ruskog mosta u Podgorici. Ovaj mural, kao jedan od tri planirana, realizuje se u okviru projekta ,,Žartivizam - ženska akcija kroz umjetnost''  NVO SPES, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore od sredstava dodijeljenih nevladinim organizacijama za 2018. godinu.  



Počela izrada prvog murala ,,Lično je političko''
Portal AnalitikaIzvor

Cilj projekta Žartvivzam - ženska akcija kroz umjetnost je da tokom rada sa mladim umjetnicama promislimo o ženskim prostorima u društvu, rodnim stereotipima, prvim ženama umjetnicama od renesanse do danas, nepravednoj poziciji žena/ umjetnica kroz istoriju umjetnosti, savremenim umjetničkim teorijama i praksama, da zajedno preispitamo poziciju žene u širem društvenom kontekstu.

Žartivizam mobiliše umjetnice mlađe generacije/studentkinje da kroz zajedničko teorijsko i praktično/ kreativno istraživanje koncipiraju i realizuju murale, odnosno javne prostore obilježimo ženskim artističkim/građanskim refleksijama.

Tokom trajanja projekta, studentkinje tri fakulteta umjetnosti sa Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, pohađale su seminar Rodni stereotipi, na kojem ih je predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak upoznala sa osnovnim postulatima zaštite ženskih ljudskih prava iz različitih sfera društvene djelatnosti, kao i o važnosti dostizanja rodne ravnopravnosti. Drugi segment seminara nazvan Osvajanje likovnosti vodila je istoričarka umjetnosti Nela Gligorović, koja je predstavila studentkinjama likove i djela prvih žena slikarki u istoriji umjetnosti, njihove sudbine i borbu kroz vjekove od renesanse do danas, kao i uticaj feminističke teorije na umjetnost XX vijeka.

Kao rezultat prethodnog, kroz rad sa mentorkama, profesorkom Nelom Darmanović Mahmutović, Jovanom Milović, Milenom Živković i Nadom Drobnjak osmišljena su tri murala posvećena poziciji žena u crnogorskom društvu i njihovom uticaju na promjenu društvene paradigme  XX vijeka. Dva murala će biti izrađena na teritoriji Glavnog grada Podgorice i jedan na teritoriji opštine Bijelo Polje.

Mural oslikan na zidu Ruskog mosta u Podgorici biće završen do 1. jula.  Preostala dva murala, predviđena ovim projektom, biće urađena na zidu hotela “Bijela rada” u Bijelom Polju i kod pješačkog mosta u Zagoriču, Podgorica.

Za sve dodatne informacije o projektu možete se obratiti na mail nvospes@t-com i telefon 067803824

„Nemamo pretenzije da mijenjamo svijet kroz kreaciju, ali je jasna naša intencija da kroz umjetničku intervenciju obilježimo prostore slobode/ prostore likovnosti!“, ističu iz NVO SPES.

 

Portal Analitika