Abiznis

Skoro izjednačene stope anketne i registrovane nezaposlenosti

U Crnoj Gori skoro su izjednačene stope anketne i registrovane nezaposlenosti. Podaci MONSTAT-a, dobijeni putem Ankete o radnoj snazi, koja je sprovedena u prvom kvartalu 2019. godine, u periodu od januara do marta, pokazuju da stopa nezaposlenosti iznosi 15 odsto,  što je manje za 1,1 procenat u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine.
Skoro izjednačene stope anketne i registrovane nezaposlenosti
Dnevne novine/Portal AnalitikaIzvor

Anketiranje je obavljeno u 2.108 domaćinstva na teritoriji Crne Gore. Prikupljeni su podaci o demografskim obilježjima za sve članove domaćinstva (6.181 lice), a za lica starija od 15 godina i podaci o njihovoj radonj aktivnosti (5.332 lica). Anketa se, kako u postupcima izbora uzorka, tako i kod definisanja upitnika, oslanja na preporuke Međunarodne organizacije rada.

Stopa registrovane nezaposlenosti, prema sedmičnom izvještaju Zavoda za zapošljavanje, od 24.juna, iznosi 15,3 odsto i niža je za 3,05 odsto u odnosu na isti dan prethodne godine. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje trenutno se nalaze 35.503 nezaposlena lica, za 7.079 manje nego lani. U poređenju sa prošlom sedmicom stopa registrovane nezaposlenosti opala je za 0,26 odsto, sa 15,56 na 15,30 procenata.

Poslodavci su od početka godine objavili oglase za 17.268 slobodnih radnih mjesta.

Portal Analitika