Region

Preminuo jugoslovenski Tarzan

Stjepan Stiv Šipek, glumac koji se proslavio ulogama Tarzana, preminuo je u 77. godini, u bolnici u Sjevernoj Floridi. Rođen je u Igrišću blizu Zaboka, a kada je imao 17 godina preselio se u Kanadu gdje mu je živjela majka.
Net.hr
Net.hr
Novosti.rsIzvor

U toj zemlji je boravio pet godina baveći se rvanjem i plivanjem, mada je po zanimanju bio bravar. Kasnije odlazi u Majami gdje su ga zapazili producenti i počinje da se bavi filmom.

Šipek je lik Tarzana tumačio u dva ostvarenja koja su snimljena 1969. i 1972, a glumio je ukupno u 10 filmova, najčešće niskobudžetnim, špansko-italijanske koprodukcije.

U zavisnosti od zemlje u kojoj su se prikazivali, Stjepan je imao drugačije ime na špici i uglavnom je bio poznat kao Stiv Hoks.

Na snimanju filma "Tarzan i smeđi princ" 1970. glumac je doživio tešku nesreću kada je njega i glumicu Kiti Svon opekla vatra dok su bili vezani za drvo.

Neobično je da ih je iz te opasne situacije izbavio lav koga je Šipek spasio dok je bio mladunče, u vrijeme snimanja "Tarzana u zlatnoj pećini".

Glumac je kasnije odlučio da se bavi zaštitom životinja, pa je osnovao utočište za velike mačke na Floridi.

Njegovo skloniše za životinje privuklo je pažnju medija 2004. kada je bengalski tigar Bobo pobjegao odatle, a policajaci su morali da ga ubiju. 

Portal Analitika