Abiznis

Od avgusta odšteta za nizak napon ili nestanak struje?

Finansijske nadoknade, koje bi u slučaju nižeg stepena kvaliteta struje sljedovale potrošače, počeće da se primjenjuju za nešto više od mjesec, odnosno u avgustu, saopšteno je Dnevnim novinama u Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE). Visina finansijskih kompenzacija u slučaju nižeg stepena kvaliteta od propisanog minimuma je, kako su naveli, 20 eura.
Od avgusta odšteta za nizak napon ili nestanak struje?
Dnevne novineIzvor

“Izuzetak su kupci koji su priključeni na prenosni sistem i budući korisnici čijem priključenju prethodi izrada elaborata ili sistemska analiza za koje je visina finansijske kompenzacije utvrđena na 200 eura. Nema izmjena u odnosu na ranije najavljenu dimaniku primjene Pravila o minimumu kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom i ona će početi sa primjenom za nešto više od mjesec”, kazali su predstavnici RAE.

U Agenciji objašnjavaju i da je formiranje budžeta za tu namjenu isključivo obaveza energetskih kompanija odgovornih za struju nezadovoljavajućeg kvaliteta.

“RAE je nezavisno tijelo koje raspolaže posebnim budžetom koji je, shodno Zakonu o energetici, namijenjen za rad ovog tijela i ne može se koristiti u druge svrhe, pa ni za isplate finansijskih kompenzacija. Dakle, one ne predstavljaju dio budžeta RAE, već energetskih kompanija”, precizirali su u RAE, dodajući da je nova regulativna mjera i stimulacija da odgovorne firme unapređuju kvalitet usluga koje pružaju kupcima.

Uslov za sticanje prava na finansijske nadoknade, kako su ranije Dnevnim novinama kazali u RAE, jeste zaključivanje ugovora sa snabdjevačem električne energije, kojem prethodi sklapanje ugovora o priključenju sa Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS) ili Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

“Postojeći i novi korisnici, u zavisnosti od naponskog nivoa na koji su priključeni, zaključuju ugovor o priključenju na distributivni, odnosno prenosni sistem, a potom i ugovor o snabdijevanju električnom energijom. Ukoliko bi građani željeli da zaključe ugovore o priključenju i snabdijevanju onda treba da se obrate CEDISu i Elektroprivredi (EPCG), kao trenutno jedinom snabdjevaču te kategorije kupaca”, ukazali su u RAE.

Oni koji imaju sklopljene ugovore, u slučajevima neotklanjanja nenajavljenog prekida u napajanju, ili odstupanja napona u rokovima propisanim pravilima, imaju pravo da podnesu prigovor snabdjevaču električne energije sa kojim su u ugovornom odnosu.

“Kada kupac smatra da energetske kompanije nijesu odgovorile na minimum kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, može podnijeti prigovor snabdjevaču 30 dana od događaja koji za posljedicu ima eventualno neispunjavanje minimum kvaliteta”, naglasili su u RAE.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.