Kultura

Ratni veterani

Nijedna serija u prvoj polovini ove TV godine ne može da se uporedi sa onim što Dejvid I. Keli i glumačka ekipa sa Meril Strip na čelu naprave za samo 42 minuta
Ratni veterani
M. I.-N.
M. I.-N.Autor
ObjektivIzvor

Nasilje ne ostavlja posljedice samo na direktne žrtve zlostavljanja. To vrzino kolo mnogo je kompleksnije, što efektno pokazuje treći nastavak druge sezone HBO serije „Big Little Lies“.

Epizoda „The End of the World“ imala je nekoliko apsolutnih pobjednica. Boje komedije ponovo je branila i veličanstveno odbranila Lora Dern.

Meduza Montereja

- Vidjećete vi, opet ću ja biti bogata! Oporaviću se! Kupiću polarnog medvjeda svakom klincu iz škole... i zgnječiću vas kao bubu! – vrišti Renata na direktora i profesora njene kćerke Amabele koja je dobila napad anksioznosti zbog učestalih lekcija o klimatskim promjenama i straha od smaka svijeta.

Njena majka, od sada poznata kao „jebena Meduza Montereja“, ličila bi na karikaturu da je igra bilo koja druga glumica. No, Renatin lik siguran je u rukama Lore Dern. Ave, kraljice! Duboki naklon za tebe koja si istovremeno sposobna da nas zagrcneš od smijeha, ali i da nam pokažeš koliko ozbiljne posljedice može da izazove potiskivanja trauma.

Samo površni posmatrač može da pomisli da Perijevo (Aleksandr Skarsgard) ubistvo nije pogodilo Renatu. Ova vrsta histerije „veće od života“ direktna je posljedica još neosviješćene krivice za podizanje kćerke u disfunkcionalnoj porodici.

Selest (Nikol Kidman) odavno osjeća tu krivicu. Dok masturbira gledajući Perijevu fotografiju ili odbija da povjeruje da se ponaša kao ratni veteran koji ne može da se navikne na život bez „uzbuđenja“ – svjesna je da mora da pronađe način da sačuva blizance i spriječi ih da postanu nasilni kao Peri.

Nježni dječak

Opet, najbolju scenu epizode obilježile su druge veteranke nasilja. U njoj vidimo Meri Luiz (Meril Strip), Perijevu majku, kako dolazi kod Džejn (Šajlin Vudli). Njoj, koju jenjen „nježni dječak“ silovao i napravio joj dijete, pokazuje fotografije svog drugog sina koji je isti kao mali Zigi.

Ovo je ko zna koji momenat kada se osjećate ponizno pred veličanstvenom Meril Strip. Samo ona može da priča silovanoj ženi kako je njen sin silovatelj bio najosjetljiviji dječačić na svijetu – a da vam više bude žao nju zbog majčinskog bola koji osjeća, nego onu koja još trpi posljedice nasilja.

U doba kada se TV autori čak i previše trude da bombarduju publiku angažovanim pričama o nasilju nad ženama, kreator Dejvid I. Keli može da bude ponosan.

Nijedna serija u prvoj polovini ove TV godine ne može da se uporedi sa onim štoon i njegova glumačka ekipa naprave za samo 42 minuta. „Big Little Lies“ je toliko dobra, da košmarna serija „The Handmaid’s Tale“ pored nje djeluje kao bajka o zlim vukovima i Crvenkapama.

Portal Analitika