Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Etički odbor važan mehanizam kontrole i unapređenja profesionalnog postupanja policijskih službenika

Etički odbor važan mehanizam kontrole i unapređenja profesionalnog postupanja policijskih službenika

Etički odbor važan je kontrolni i korektivni mehanizam koji doprinosi jačanju profesionalizma policijskih službenika, naročito u dijelu postupanja prema građanima, a rad ovog tijela pozitivno je ocijenjen u Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova, kazao je ministar Mevludin Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima Etičkog odbora.
Etički odbor važan mehanizam kontrole i unapređenja profesionalnog postupanja policijskih službenika
Portal AnalitikaIzvor

Predmeti koje razmatra ovo Tijelo veoma su osjetljivi, a zadaci veoma zahtjevni i odgovorni, naročito imajući u vidu da odluke Odbora  utiču kako na integritet policijskih službenika, tako i na kreiranje javnog mnjenja i povjerenje građana u rad policije, istakao je ministar.

Predstavnici Etičkog odbora podsjetili da je u prošloj godini, nakon formiranja novog sastava u novembru mjesecu, razmatrano 30 predmeta, od kojih je u 12 dato mišljenje da je prekršen Kodeks policijske etike, a da je od početka ove godine Odbor razmatrao 49 predmeta, od kojih je u 17 ocijenjeno da je Kodeks prekršen.

Zajednički je konstatovano da će se rad ovog Tijela, i pored  evidentnog napretka, u narednom periodu dodatno unapređivati, naročito u dijelu promocije Etičkog kodeksa među policijskim službenicima, i u tom smislu najavljena je pubikacija i distibucija Kodeksa policijske etika zaposlenima u policiji.

Takođe je ocijenjeno da postoji prostor za dodatno osnažiavnje komunikacije i međusobne saradnje mehanizama koji učestvuju u kontroli rada policije, u cilju afirmacije zakonitog i profesionalnog postupanja policijskih službenika i jačanja njihovog integriteta, u skladu sa profesionalnom etikom.

Portal Analitika