Društvo

Potpisan Opšti kolektivni ugovor o izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore Predrag Mitrović, potpisali su danas 26. juna Opšti kolektivni ugovor o izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora.
Potpisan Opšti kolektivni ugovor o izmjenama Opšteg kolektivnog ugovora
Portal AnalitikaIzvor

Navedenim izmjenama potpisnici su se saglasili da se produži primjena Opšteg kolektivnog ugovora do 31. decembra 2020. godine. 

Podsjetimo da su Vlada Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore, Savez sindikata Crne Gore i Unija slobodnih sindikata dana 20.03.2014. godine zaključili Opšti kolektivni ugovor, u trajanju od dvije godine, nakon čega je važenje istog dva puta produžavano.  
Unija poslodavaca Crne Gore je u aprilu 2019. godine pokrenula inicijativu i predložila određene izmjene koje se tiču definicije uže porodice. Sa druge strane Savez sindikata Crne Gore je predložio samo produženje roka važenja OKU.   

Nakon pregovora socijalnih partnera, u tom smislu definicija uže porodice proširena je u skladu sa važećim propisima.  

Na osnovu rezultata pregovora Ministarstvo rada i socijalnog staranja je pripremilo izmjene Opšteg kolektivnog ugovora kako bi njegovo važenje bilo u kontinuitetu u cilju zaštite svih zaposlenih u Crnoj Gori na koje se primjenjuje Opšti kolektivni ugovor. 

Nakon potpisivanja od strane socijalnih partnera isti će biti objavljen u Službenom listu Crne Gore i stupiće na snagu danom objavljivanja kako ne bi došlo do pravne praznine.

potpisivaje-oku-1
Portal Analitika