Društvo

Marković: Članove Savjeta RTCG bira Skupština, Vlada se ne miješa u taj proces

Vlada je svjesna da je sloboda izražavanja temeljna vrijednost na kojoj počiva EU. I više od toga – sloboda medija je naša demokratska obaveza. Izbor članova Savjeta Radija i Televizije Crne Gore se odvija po propisanoj, zakonskoj proceduri, uz zastupljenost odgovarajućih i nezavisnih organizacija i tijela. Izbor se vrši u Skupštini i Vlada je distancirana od ovog procesa. Dakle, ni u kojem slučaju nema miješanja Vlade u ovaj proces, osim jasne i nedvosmislene podrške koja može samo doprinijeti profesionalizaciji medijskog prostora“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u okviru premijerskog sata.
Marković: Članove Savjeta RTCG bira Skupština, Vlada se ne miješa u taj proces
Portal AnalitikaIzvor

Odgovarajući na pitanje poslanika Miodraga Lekića o procesu evropske integracije i otkazivanju Međuvladine konferencije EU – CG, predsjednik Vlade je odbacio tvrdnje poslanika da je konferencija „iznenada i neuobičajeno otkazana”, i da je „prethodno bila zakazana za kraj juna ove godine”.

„Kao iskusnom diplomati poznato Vam je da odluku o sazivanju međuvladine konferencije, na liniji podrške Evropske Komisije, donosi 28 država članica Evropske Unije jednoglasno. Ova procedura podrazumijeva da država koja predsjedava Evropskom unijom pozove državu kandidata, u ovom slučaju Crnu Goru, da dostavi svoju pregovaračku poziciju, nakon čega se ulazi u proceduru organizacije sastanka. Znači, ona nije bila planirana. Jasno je, i to je više puta istaknuto sa zvaničnih evropskih adresa, da je napredak u poglavljima vladavine prava i temeljnim pravima ključan, i da će odrediti tempo pregovora o pristupanju. Crna Gora je na istom stanovištu, i ne čeka samo ocjene evropskih partnera. Mi smo svjesni šta je potrebno našim građanima, prvenstveno kroz jačanje vladavine prava i pravne države, gdje smo svi u društvu – iako svakako ne i podjednako – odgovorni. Dovođenje dinamike pristupnih pregovora u ekskluzivnu vezu sa, kako rekoste, 'uočenim raskorakom između proklamovanog evropskog pravca vlasti u Crnoj Gori i stalnog, čak povećanog vraćanja na oblike nedemokratskog društva autoritarne suštine', u najmanju ruku je površno. Ne vidite možda Vi rezultate koje ostvarujemo, ali ih vide partneri. Da želite da čitate izvještaj analitično, kao iskusan političar, vidjeli biste i nijansiranu sliku; i većinom pozitivan trend u reformskim oblastima; i potvrdu velikog rada institucija“, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je rekao da situacija nije dramatična kakvom je poslanik Lekić pokušao predstaviti.

„Reformski proces daje konkretne rezultate u oblastima od značaja, te pored kontinuiranog napretka na zakonodavnom planu i u dijelu izgradnje institucija, Evropska komisija u Izvještaju konstatuje početni bilans ostvarenih rezultata u borbi protiv korupcije na visokom nivou i u određenim oblastima organizovanog kriminala – poput pranja novca, finansijskih istraga, privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Konstatovano je da je postignut napredak u pravosudnoj saradnji, kao i da poboljšana međunarodna policijska saradnja daje konkretne rezultate“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je zaključio odgovor stavom da nikakvog raskoraka niti je bilo, niti će biti po pitanju naše evropske budućnosti, da Vlada ostaje u potpunosti posvećena kvalitetnom ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije te da će Crna Gora nastaviti da bude promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, što je, kako je rekao, činjenica koja se prepoznaje na svakoj adresi.

„Cilj nam je dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana, s akcentom na zadržavanje dobrog tempa ekonomskog rasta, kao jedinog realnog puta do tog cilja“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje Kluba poslanika Bošnjačke stranke, koalicije „Shqiptaret te vendosur – Albanci odlučno” – Forca, DUA i AA i Hrvatske građanske inicijative dokle se stiglo sa postupkom povraćaja imovine vlasnicima u uvali Valdanos premijer je rekao da su stavljena van snage planska rješenja koja su predviđala izgradnju velikih turističkih kapaciteta, kojima se oštro protivila lokalna zajednica, a onda je upravo na lokalitetu Valdanos u potpunosti zabranjena izgradnja stambenih i turističkih objekata – te je ovaj prostor rezervisan isključivo za potrebe maslinarstva i u manjem dijelu sporta i rekreacije.

„Vlada zbog okolnosti koje postoje u Opštini Ulcinj i svjesna značaja tog grada za turizam i privredu Crne Gore insistirala da prvi planski dokument koji je usvojen u mandatu ove Vlade bude upravo Prostorno urbanistički plan Opštine Ulcinj, ali da pojedinci imaju dvostruki aršine: deklarativno se zalagažu za očuvanje maslinjaka u Valdanosu, a istovremeno bespravno podižu objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora. Imam potrebu da saopštim podatak da je samo u aprilu ove godine identifikovano 15 lica koja su nelegalno gradila ili grade na lokaciji maslinjaka. U pitanju su različite kuće za odmor, eko sela, kampovi – sve ono što je sada zabranjeno na tom lokalitetu i čemu se protivila lokalna zajednica u vrijeme kada je takve planove iskazivala država. Sa druge strane, što me posebno zabrinjava, obavješten sam da adekvatna asistencija i podrša lokalne samouprave izostaje. Znate da ne bježim od odgovornosti – ali dajte da je onda svi prihvatimo i odgovaramo za dio svoje nadležnosti. I, ukoliko smo zajedno na ovom zadatku, da svi nešto i preduzmemo. Ali ne mogu ni pojedinci imati dvostruke aršine. Ne možemo se deklarativno zalagati za očuvanje maslinade u Valdanosu, koja je složićemo se, simbol ulcinjskog kraja, a onda bespravno podizati objekte radi biznisa, imovinskog interesa, ili ličnog komfora. Osamnaest hiljada stabala stoljetnih maslina u Valdanosu su opšte i trajno dobro koje će prevazići i nadživjeti našu generaciju, kao što je i prethodne. Zato smo obavezni da je zaštitimo od svih oblika devastacije. I država će ostati odlučna u namjeri da prostor maslinjaka u Valdanosu sačuva i koristiće sva zakonom propisana sredstva da se počinioci kazne i zaustavi devastacija prostora“ – rekao je predsjednik Vlade, odgovarajući na pitanje poslanika i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua.
 

Portal Analitika