Društvo

MARKOVIĆ: Rezultate obrazovne reforme prepoznala i Evropska komisija

Ulaganje u rzavoj mladih je jedan od prioriteta Vlade. Crna Gora mora imati kvalitet sistem obrazovanja, kompatibilan sa sistemima modernih država. Nećemo se zadovoljiti polovičnim rješenjima, izjavio je premijer Duško Marković u parlamentu u okviru premijerskog sata.  
MARKOVIĆ: Rezultate obrazovne reforme prepoznala i Evropska komisija
S. G.
S. G.Autor
Portal AnalitikaIzvor

 „Iznijeću mjerljive podatke koji svjedoče o postrignutim rezultatima i daljim planovima. Izmijenili smo sistemske zakone i dvije godine nakon toga i nakon uspjeha koje smo ostvarili moramo biti svjesni da je ovo višegodišnji posao“, poručio je Marković odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Radula Novović vezano za Vladinu politika u oblasti obrazovanja i koje aktivnosti se mogu očekivati.

Istakao je da je rezultate obrazovne reforme prepoznala i Evropska komisija. 

„Iako je bilo sumnji povodom uvođenja engleskog jezika u vrtiće to se ispostavilo kao pravi korak. Reforma je akcenat stavila i na informatičku reforumu- plan je da svaka osnovna škola dobije mikro bit računare. Sve ovo je podrazumijevalo dodatna izdvajanja iz budžeta, ali na to ne gledamo kao trošak.  Smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sad i odlični đaci upisuju stručne škole. Takođe, rezultati u oblasti dualnog obrazovanja su impresivni u protekle dvije godine“, ocijenio je premijer.  

Podsjetio je da je osnovan Fond za kvalitet i nagrade, iz kojeg je dodijeljeno 500 nagrada za nastavnike i đake.

„Na Univerzitetu je 160 programa reformisano i prilagođeno najboljoj praksi. Dakle, stručno obrazovanje je donijelo rezulatte koje su prepoznali poslodavci. Možemo reći da je crnogorsko visoko obrazovanje dobilo novi kvalitet. Gradimo sposobno društvo bazirano na znanju“, zaključio je premijer Marković. 

Marković: Nije bilo korupcionaških afera u mandatu ove Vlade 

U jednom trenutku sam se zapitao o kojoj zemlji govorite i gdje je tako alarmantno stanje. Izvještaj EK nije negativan i ne ukazuje na stagnaciju. Crna Gora je i dalje predvodnik u procesu EU integracija, rekao je premijer Duško Marković u okviru premijerskog sata. 

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić pitao je premijera šta će Vlada uraditi kako bi zaustavila negativne trendove u borbi protiv korupcije, vladavini prava i slobode medija, koje je u posljednjem izvještaju o napretku posebno istakla Evropska komisija.

„Izvještaj je direktan, realan i koristan presjek stanja. Ne možemo govoriti u tim kategorijama jer izvještaj skenira stanje, daje poreporuke i ne može biti pozitivan ili negativan.  Nemamo nazadak ni u jednoj oblasti i ukazuje se da u nekim oblastima ima napretka“, ocijenio je premijer, ističući da napori koji se ulažu nisu zanemarljivi. 

„Vrijedno se radi na ovim poslovima i svi se trude da se dođe do rezultata. Odgovorno tvrdim da korupcija nije sveprisutna i to je jedino sa čime se ne slažem u izvještaju EK.  Ne očekujete valjda da CG bude na nivou razvijenih zemalja po pitanju korupcije. U mandatu ove Vlade nije bilo nijedne korupcionaške afere“, naveo je Marković

Ključna poruka, po njegovom mišljenju, iz izvještaja EK je vraćanje debate u parlament. 

„Iako je značajna odgovornost na vlasti, ni izdaleka nije jedina. Ocjene iz izvještaja odnose se i na sudsku i na institucionalnu vlast“, kazao je premijer.  
 

Portal Analitika