Crna hronika

Usvojena žalba Borete, Bigovića i ostalih

Ustavni sud usvojio je ustavne žalbe koje su izjavili advokati odbrane Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Šćekića, osuđenih na po 30 godina zatvora zbog ubistva visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.
Usvojena žalba Borete, Bigovića i ostalih
M.Ž.
M.Ž.Autor
PobjedaIzvor

U odluci Ustavnog suda konstatuje se da je zbog dužine trajanja krivičnog postupka u predmetu Višeg suda u Podgorici Ks.br.1/12 podnosiocima ustavnih žalbi, Saši BoretiLjubu Bigoviću, povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku iz člana 32. Ustava i člana 6. stav 1. Evropske kovencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Ustavni sud je vratio na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu o "pravu na pravično suđenje", odnosno pravu na vanredni pravni lijek.

Prema informacijama Pobjede, odluka Ustavnog suda ne znači poništenje sudske kazne.

Budvanin Saša Boreta, Baranin Ljubo Bigović, Beranac Milan Čila Šćekić i Podgoričanin Ljubo Vujadinović osuđeni su na po 30 godina zatvora za zločin koji je počinjen 30. avgusta 2005. godine.

Boreta i Bigović su osuđeni da su organizovali, odnosno podstakli i platili ubistvo Šćekića, dok su Milan Čila Šćekić i Vujadinović osuđeni za ubistvo - Šćekić da je ispalio smrtonosne hice, a Vujadinović da mu je bio pomagač.

Policijski inspektor ubijen je na kućnom pragu. Zasut je mecima iz automatske puške "hekler", iz zasjede.   

Portal Analitika