Abiznis

Ustavni sud usvojio dvije žalbe radnika Radoja Dakića

Ustavni sud usvojio je još dvije ustavne žalbe koje su podnijeli punomoćnici bivših radnika državne firme “Radoje Dakić”.
Ustavni sud usvojio dvije žalbe radnika Radoja Dakića
MinaIzvor

Krajem maja usvojena je prva od ukupno 11 ustavnih žalbi koje je podnijelo oko 900 bivših radnika, piše Dan.

Prva žalba odnosila se na 339 radnika, dok za preostale dvije podgorički list nije uspio da dođe do podataka koliki broj radnika je u pitanju.

Ustavni sud je utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz odredaba člana 32 Ustava Crne Gore i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Utvrđena je i povreda prava svojine odnosno imovine iz odredaba člana 58 Ustava Crne Gore i člana 1 Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, zbog neizvršenja pravosnažnog i izvršnog sudskog poravnanja Osnovnog suda u Podgorici od 16. februara 2006. godine i presude podgoričkog Višeg suda od 13. maja 2010. godine.

“Nalaže se Vladi odnosno Ministarstvu finansija da svakom podnosiocu ustavne žalbe – stečajnom povjeriocu preduzeća, isplati naknadu u neoporezivom iznosu od dvije hiljade EUR na ime pravičnog zadovoljenja zbog povrede prava, u roku od šest mjeseci od dana objavljivanja odluke u Službenom listu”, navodi se u saopštenju suda.

Odlukom je naloženo Privrednom sudu da iz sredstava dobijenih u stečajnom postupku, u skladu sa Zakonom o stečaju, svakom podnosiocu ustavne žalbe – stečajnom povjeriocu, obezbijedi najveći mogući stepen namirenja sredstava onoga što im je dosuđeno sudskim poravnanjem Osnovnog suda u Podgorici i presudom Višeg suda.

Portal Analitika