Politika

Rakočević: Zakone nećemo stavljati u proceduru dok se opozicija ne vrati u Odbor

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević kazao je u intervjuu za Pobjedu da će podgrupe Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koje rade na unapređenju izbornih zakona, imati do kraja jula spremna zakonska rješenja.
Rakočević: Zakone nećemo stavljati u proceduru dok se opozicija ne vrati u Odbor
PobjedaIzvor

Rakočević je dodao da će zakoni biti urađeni shodno preporukama ODIHR-a i Evropske komisije, uz ključnu pomoć predstavnika civilnog sektora, akademske zajednice i stručne službe Skupštine.

„Rješenja koja ćemo koncipirati umnogome unapređuju sistem, nećemo ih predlagati u dalju proceduru dok se kolege iz opozicije ne uključe u rad Odbora i daju svoje prijedloge jer je namjera većine u Skupštini da kreira zakone koji će zadovoljiti ne samo većinu u vlasti već i većinu u opoziciji“, rekao je šef poslaničkog kluba za Pobjedu.

POBJEDA: I pored više poziva, opozicija i dalje ne namjerava da se vrati u Odbor. Kako, po Vašem mišljenju, treba prevazići tu situaciju, imajući u vidu da je za izmjenu pojedinih zakona potrebna dvotrećinska većina?

RAKOČEVIĆ: Demokratija ne poznaje drugi metod prevazilaženja ovakvih problema osim u otvorenosti za dijalogom. Sve relevantne domaće i inostrane adrese su preporučile i pozvale opoziciju da se vrati u rad Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Partije u vlasti su spremne na razgovor o svim pitanjima, prijedlozima koji ce unapređivati izborne zakone, skladno savremenim standardima poznatim u zemljama razvijene demokratije. Kako za zakone koji traže dvotrećinsku podršku, tako i o zakonima za koje je potrebna natpolovična većina, važno je postići širok konsenzus.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika