Muzika

Top lista albuma u SAD kao 1985: Madona, pa Brus Springstin

Isto kao i 1985, pop legenda Madona i "Bos" - Brus Springstin, dominiraju na rang-listi prodaje albuma u Sjedinjenim Državama.
Foto: AFP
Foto: AFP
N1Izvor

Madonin "Madame X" je broj 1 na nedjeljnoj ljestvici prodaje albuma, a taj njen deveti album se nalazi i na vrhu ljestvice "Billboard 200".

Springstinov "Western Stars" nije ove nedjelje na samom vrhu, ali je na korak do toga.

I to je "deja-vu": 1985. te dvije zvezde su već vladale istim redosljedom. U januaru te godine je album "Born in the USA" Brusa Springstina bio dvije sedmice iza "Like a Virgin" kraljice popa, a potom su se uloge obrnule za sljedeće dvije nedjelje.

Uz pohvale kritike, Madonin četrnaesti album koji kombinuje pop, regeton i hip-hop, s nepogrješivim političkim porukama, ipak je stigao na vrh prodaje djelimično zahvaljujući strategiji "vezane prodaje".

Taj metod marketinga dobija na popularnosti u muzičkoj industriji, nudeći, da pokrene prodaju, ponudu albuma u zamjenu za kupovinu ulaznica za koncerte ili srodnih proizvoda. Njegovi sljedbenici su Tejlor Svift i Kejti Peri.

Dok 60-godišnja "Kraljica popa" ima prednost u svojoj domovini sa "Madame X", Brus Springstin (69) i njegove "Western Stars" predvode u Australiji i Velikoj Britaniji.

Bitka albuma dvoje muzičkih veterana će vjerovatno biti kratkotrajna: stručnjaci industrije se klade na Lila Nasa X-a. Taj mladi reper iz Atlante, koji je preko noći postao superzvijezda s hitom "Old Town Road", upravo je objavio svoj prvi EP, "7", uključujući i čuveni "flow" reperke Cardi B na pesmi "Rodeo".

Portal Analitika