Društvo

Pribilović : Prioritet Vlade je uspostavljanje efikasne javne uprave

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović, učestvovala je na UN Forumu za javne usluge (UNPSF), na temu “Postizanje ciljeva održivog razvoja kroz efikasno pružanje usluga, inovativnu transformaciju i odgovorne institucije”, u Bakuu, Republika Azerbejdžan.
Pribilović : Prioritet Vlade je uspostavljanje efikasne javne uprave
Portal AnalitikaIzvor

„Prioritet Vlade Crne Gore je uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave. Uprave koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija“, kazala je ministarka Pribilović na panelu koji je organizovala ReSPA na temu “Stanje u oblasti pružanja javnih usluga na Zapadnom Balkanu” u okviru Foruma.

Pribilović je istakla da uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave nije lak zadatak, ali  je imperativ za našu administraciju i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove. Zato je ključ u rješavanju ovog izazova u udruživanju zajedničkih kapaciteta. Jedni od drugih možemo mnogo da naučimo i to u svim fazama od dizajniranja usluga do mjerenja zadovoljstva njihovog korišćenja, istakla je Pribilović.

„Konstantno radimo na unapređenju rada elektronske uprave i povećanju broja elektronskih servisa. Kroz novi Zakon o elektronskom potpisu i identifikaciji stvorili smo uslove za kvalitetno elektronsko poslovanje, uspostavili novi sistem zaštite od sajber napada i zahvaljujući stručno i profesionalnom odnosu uspjeli da zaštitimo sistem od sajber napada u prethodnom periodu.Takođe, kroz obezbjeđenje kontinuiteta reformskih procesa, posvećeni smo ispunjavanju standarda i vrijednosti svojstvenih savremenim društvima“, zaključila je Pribilović.

bakuu-potpisivanje-1

U okviru Foruma potpisana je Deklaracija o namjeri za osnivanje ASAN Međunarodne asocijacije subjekata za pružanje javnih usluga.

Inicijator osnivanja Međunarodne asocijacije ASAN je Državna agencija za javne službe i društvene inovacije pod predsjednikom Republike Azerbejdžan. Dokument su potpisali ispred Crne Gore ministarka Pribilović i predstavnici Maroka, Indonezije, Afganistana, Turske, Ugande, Azerbejdžana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Deklaracijom o namjerama, uspostaviće se institucionalna platforma za kontinuiranu razmjenu najboljih praksi i stručnosti u relevantnoj oblasti, kao i promovisanje inovacija u pružanju javnih usluga.

UN Forum za javne usluge okupio je predstavnike zemalja u okviru sprovođenja Agende 2030, koja je usvojena od strane svih šefova država i vlada 2015. godine.

Ministri i drugi visoki donosioci odluka imali su priliku da na Forumu razgovaraju na temu transformacije  upravljanja i inovacije u javnoj upravi i strategijama i inovativnim pristupima za efikasno pružanje usluga.

Forum organizuju Odjeljenje za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih nacija (UNDESA) i Državna agencija za javne usluge i socijalne inovacije predsjednika Republike Azerbejdžan (ASAN).

Portal Analitika