Abiznis

Počele pripreme za uvođenje instant plaćanja - preko mobilnog telefona

Centralna banka je započela pripreme za uvođenje instant plaćanja, što će, kada bude pušteno u upotrebu, značajno povećati bezgotovinska plaćanja u Crnoj Gori, rečeno je Pobjedi iz ove vrhovne monetarne institucije.
Počele pripreme za uvođenje instant plaćanja - preko mobilnog telefona
PobjedaIzvor

Podsjetimo da su instant plaćanja raspoloživa 24 časa dnevno, 365 dana godišnje, pri čemu se transakcija izvršava za svega nekoliko sekundi. Ova vrsta plaćanja omogućava recimo da trgovcu novac bude odmah dostupan na računu, bez potrebe da čeka da „legne“. Instant plaćanje daje mogućnost klijentima da povežu broj svog mobilnog telefona sa tekućim računom, tako da ukoliko neko želi da mu uplati novac, nije potrebno da zna broj tekućeg računa, već je dovoljno da ima broj telefona memorisan u svom mobilnom uređaju.

Instant plaćanje omogućava brojne inovativne servise, a u CBCG kažu da će to promijeniti odnos plaćanja kešom i bezgotovinski.

“Očekuje se trend rasta bezgotovinskih platnih transakcija, čemu će doprinijeti i instant plaćanje za čije uvođenje je Centralna banka započela pripremne aktivnosti”,  kazali su iz CBCG, odgovarajući na pitanje Pobjede kakav trend u bezgotovinskom plaćanju očekuju u narednom periodu.

Na pitanje koliko Crna Gora zaostaje u bezgotovinskom plaćanju u odnosu na zemlje regiona i Evropske unije, kazali su da nemaju uporedne podatke.

“Kontinuiranim praćenjem i implementacijom regulative Evropske unije iz oblasti platnih usluga, CBCG je obezbijedila sve potrebne preduslove za nove servise, što je dovelo do toga da poslovne banke prate trendove u oblasti pružanja platnih usluga, kako to čine i svjetske banke. Elektronska, kartična i mobilna plaćanja u Crnoj Gori bilježe trend kontinuiranog povećanja, a banke su sve više dostupne korisnicima”, objasnili su iz CBCG.

Portal Analitika