Društvo

Kulturna baština pripada državi

Venecijanska komisija objavila je juče Mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, naglašavajući da se radi o dokumentu koji obezbjeđuje novi pravni okvir „za ostvarivanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja koje uzima u obzir postojeće I istorijske uslove u zemlji danas predstavlja neophodnost“.



Kulturna baština pripada državi
K. Krsmanović- N. Djurdjevac
K. Krsmanović- N. DjurdjevacAutor
Nova PobjedaIzvor

U dokumentu na 25 strana ukazuje se da Vladin dokument „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg, zastarjelog zakonodavstva“ i da je usklađen sa međunarodnim okvirima.

Ovo tijelo Savjeta Evrope pozdravilo je ,,istinske napore crnogorskih vlasti da zamijene Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977, novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti“.

Dva su osnovna razloga za takav stav Komisije. Prvo, kako ističu, moderna država Crna Gora, nakon nezavisnosti 2006. i prema Ustavu usvojenom u oktobru 2007. godine, djeluje u uslovima koji se fundamentalno razlikuju od pravnih, političkih i socijalnih uslova u vrijeme SFRJ. Osim toga, ,,od usvajanja Zakona iz 1977. godine značajno su se razvili međunarodni standardi u oblasti slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja“, što govori o neophodnosti donošenja novog zakonskog okvira.

REGISTRACIJA

Venecijanska komisija preporučila je crnogorskim vlastima da u Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja I pravnom položaju vjerskih zajednica, pored ostalog, mora biti precizirano da „registracija vlasničkih prava države treba da se izvrši tek nakon donošenja pravosnažne (upravne ili sudske) odluke“. To znači da član 63 stav 2 „treba izmijeniti I navesti da će organ javne uprave nadležan za poslove katastra registrovati zahtjev države za upis vlasničkih prava“.

U Venecijanskoj komisiji takođe naglašavaju da „nacrt zakona mora jasno navesti da promjena vlasništva nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na ranije postojeće pravo korišćenja te imovine“, te da država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove korišćenja imovine, kako bi zaštitila svoje kulturno blago, kao i da dodjeljivanje svih predmeta specijalizovanom sudu bi moglo povećati efikasnost I konzistentnost.

Ističu i da zakon „treba da obezbijedi ključne standarde dokazivanja koji će se primjenjivati u upravnim i sudskim postupcima kako bi se dokazala imovinska prava“.

(opširnije u Pobjedi)

 

Portal Analitika