Društvo

Venecijanci dali pozitivno mišljenje i niz preporuka

Venecijanska komisija objavila je danas na svom sajtu mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeropisvijesti u kojem pozdravljaju namjeru  Vlade da ovu oblast urede na moderan način i dala niz preporuka kako bi se unaprijedilo to zakonsko rješenje.
Venecijanci dali pozitivno mišljenje i niz preporuka
Portal AnalitikaIzvor

Kada je riječ o vjerskoj imovini, u Mišljenju se navodi da razumiju zabrinutost crnogorske vlasti povodom imovine za koju postoji sumnja da je 90- ih godina prošlog vijeka nasilno registrovana na vjerske zajednice a koje može biti dio kulturne baštine Crne Gore.

„Tim prije što je država - prema članu 78 Ustava –dužna  je da štiti prirodno i kulturno nasljeđe zemlje.Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu da se rješenja predložena u ovom nacrtu zakona oslanjaju na dugogodišnja pravna načela crnogorskog pravnog poretka i ne temelje se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju", ističe se u zaključku Mišljenja.  

Venecijanska komija je u zaključcima je dala niz preporuka medju kojima i da upis prava na državno vlasništvo treba da se vrši samo nakon konačne (administrativne) sudske odluke.

Venecijanska komisija preporučuje i da se u Nacrt zakona treba jasno navede da je promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

Takođe, država ima pravo na nametanje strogih uslova za korišćenje imovine kako bi se štitilo kulturno nasleđe, navodi se u zaključcima.

U Mišljenju se pozdravlja činjenica da Nacrt zakona jasno predviđa da registracija vjerskih zajednica nije obavezna i da nije uslov za uživanje prava na slobodu vjeroispovesti.

Osim toga, kako je navedeno u Mišljenju, potrebno je imati prilično liberalan pristup uslovima registracije za vjerske zajednice: čak i vrlo male zajednice sa samo tri člana, uključujući strance sa stalnim prebivalištem u Crnoj Gori, imaju pravo da se registruju u Crnoj Gori.

Nacrt zakona poštuje autonomiju vjerskih zajednica da odluče o njihovim imenima i simbolima.

"Isto važi i za propise nacrta zakona o pravu vjerskih zajednica, bilo registrovanih ili neregistrovanih, na vjersku nastavu i osnivanje vjerskih škola pod određenim uslovima. Kada je posrijedi proces pripreme nacrta zakona, u mišljenju se naglašava potreba da vlasti sprovedu inkluzivne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica", navedeno je  u zaključcima.

Venecijanska komisija je preporučila i da se obave sveobuhvatne i efikasne konsultacije sa javnošću, uključujući i predstavnike vjerskih zajednica, što je važan uslov da se postigne što je moguće širi konsenzus o ovom pitanju.

Takođe, preporučeno je da se o ovim pitanju konsultuje Ombudsman.

U Mišljenju Venecijanske komisije se naglašava da nije bio zadatak da se ispituje  drugo zakonodavstvo koje će biti primjenjivano u primjeni zakona ako bude usvojen u Skupštini Crne Gore.

Portal Analitika