Društvo

Svečano otvoren četvrti Ljetnji vojni kamp za mlade

Četvrti Ljetnji vojni kamp za mlade, otvoren je danas u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu i trajaće do 8. jula.
Svečano otvoren četvrti Ljetnji vojni kamp za mlade
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore i ove godine okupiće 41 srednjoškolca i srednjoškolku i to u jedinicama VCG u Kolašinu, Pljevljima i Tivtu, gdje će imati priliku da se oprobaju u vojničkom pozivu.

Kamp je i ove godine regionalnog karaktera te će, pored mladih iz Crne Gore, na kampu učestvovati i sedam srednjoškolaca iz Republike Sjeverne Makedonije.

Otvarajući Ljetnji vojni kamp, generalni direktor direktorata za Ljudske resurse  Ministarstva odbrane, Mihailo Volkov istakao je značaj ovog projekta, koji organizuju  Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. On je naglasio da je Kamp jedan od najpopularnijih projekata Ministarstva odbrane, kojim se na jedan neposredan način komunicira sa srednjoškolskom omladinom.

On je naglasio velike benefite ovog projekta, najavljujući da će ove godine, od ukupno 11 kadeta koji će se obrazovati na inostranim akademijama, biti njih 5 koji su učestvovali u Kampu.

“Oni su se opredijelili da nose uniformu, jer vole ovu državu i vole Vojsku Crne Gore”, kazao je direktor.

Volkov se posebno zahvalio partnerima koji su prepoznali značaj ovog projekta: Ministarstvu prosvjete, Vladi Republike Sjeverne Makedonije, Kraljevini Holandiji, Ministarstvu sporta, Fudbalskom i Košarkaškom savezu, kao i Nacionalnim parkovima.

Projekat Ljetnji vojni kamp omogućava srednjoškolcima sticanje jedinstvenog iskustva u jedinicama Vojske Crne Gore. Namjera je da kroz vojnu obuku, sportsko-rekreativne, kulturno-zabavne aktivnosti i druženje, mladi dobiju priliku da se upoznaju sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore, kao i da razviju timski duh, disciplinu i liderske sposobnosti.

Učesnike kampa svim vještinama obučavaće instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a programom je predviđena realizacija sanitetske obuke, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, planirano je upoznavanje polaznika Ljetnjeg vojnog kampa sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica.

Portal Analitika