Društvo

CG aktivno doprinosi globalnoj borbi protiv ilegalnih migracija i terorizma

Dobro poznavanje i dosljedno sprovođenje domaćih i međunarodnih pravnih normi od strane sudija i tužilaca ključna je linija odbrane od opasnosti ilegalnih migracija i terorizma, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na otvaranju međunarodne konferencije predsjednika vrhovnih sudova i generalnih tužilaca danas u Bečićima. 
Gov.me
Gov.me
Portal AnalitikaIzvor

„Kompetetno i efikasno sudstvo i tužilaštvo, uz adekvatan rad bezbjednosnih službi, neophodan je preduslov za izgradnju bezbjednog i pravednog društva kakvom težimo,“ ocijenio je potpredsjednik.  

Naglasio je da uspjeh borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma zavisi kako od efikasnosti međusobne saradnje država i međunarodnih organizacija, tako i od unutrašnje sposobnosti i otpornosti svake države i svakog društva ponaosob. „U Crnoj Gori ozbiljno radimo na oba kolosjeka - aktivno učestvujemo u brojnim međunarodnim incijativama za borbu protiv terorizma i razvijamo bezbjednosne kapacitete naše države i društva,“ naglasio je potpredsjednik.  

Saopštio je da Crna Gora, u okviru svojih sposobnosti, veoma odgovorno i aktivno doprinosi međunarodnom frontu borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma. „U ovoj oblasti ostvarujemo kontinuiranu operativnu saradnju putem INTERPOL-a i EUROPOL-a, kao i direktnu saradnju sa bezbjednosnim organima drugih država. Kroz međunarodnu razmjenu informacija, crnogorski bezbjednosni organi aktivno doprinose otkrivanju stranih terorističkih boraca, krijumčarskih mreža i drugih bezbjednosnih prijetnji povezanih sa ilegalnim migracijama.“  

Podsjetio je takođe i na usvajanje modernih propisa kojima je Crna Gora ugradila u domaći pravni sistem najviše međunarodne standarde zaštite bezbjednosti i poštovanja ljudskih prava, kako sopstvenih građana, tako i stranaca. 

„Paralalno sa izgradnjom modernog regulatornog okvira, usaglašenog sa međunarodnim standardima, očekuje nas važan posao dodatnog snaženja institucija, odnosno dalje edukacije, opremanja i jačanja ukupnih sposobnosti naših institucija da se izbore sa ovim značajnim bezbjednosnim izazovom,” rekao je potpredsjednik.  

Portal Analitika