Svijet

Prvi sistem e-vinjeta u EU isporučen od strane Kapsch TrafficCom

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions isporučio je bugarskim vlastima potpuno funkcionalan nacionalni sistem e-vinjeta.
Prvi sistem e-vinjeta u EU isporučen od strane Kapsch TrafficCom
Portal AnalitikaIzvor

Sistem je aktiviran i predat bugarskim vlastima na korištenje dva mjeseca prije ugovorenog roka, 17. decembra 2018. godine.

Potvrda o punoj funkcionalnosti sistema potpisana je u maju 2019. godine i bugarske vlasti su je prihvatile bez ikakvih prigovora.

Dok putuju po Bugarskoj, korisnici sada mogu kupiti e-vinjete preko mobilne aplikacije, veb sajta ili na nekom od terminala za samousluživanje na benzinskim pumpama, bez potrebe da skidaju stare naljepnice sa vjetrobrana i stavljaju nove.

Bugarski organi nadležni za puteve dodijelili su krajem 2017. godine ugovor za uspostavljanje nacionalnog sistema za naplatu putarine za kamione nosivosti preko 3 ½ tone konzorcijumu Kapsch Traffic Solutions.

Ugovor takođe pokriva i uvođenje elektronskih vinjeta za putnička vozila. Projekat će trajati 19 mjeseci i uključivaće isporuku i instalaciju 500 terminala za samousluživanje, za registraciju i izdavanje elektronskih vinjeta, 100 vozila za naplatu, 100 platformi za osovinsko mjerenje, 100 naplatnih rampi kao i centar za obradu podataka i kancelarije internog poslovanja.

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions finalizovao je prvu fazu projekata isporukom operativnog nacionalnog sistema e-vinjeta. Kompanija je isporučila sva kontrolna vozila, centrani kompjuterski sistem za e-vinjete i operativne centre za obradu podataka, online prodavnicu, 500 terminala za samousluživanje i mobilnu aplikaciju na vrijeme za puštanje u rad, 17. decembra 2018. godine, prije roka.

Cijena korištenja nacionalne putne mreže, koja se sastoji od više od 16.000 km puteva, ostaje ista za korisnike tih puteva. Sistem je fleksibilan i omogućava nadležnim vlastima da uvode nove proizvode tipa vinjete sa samo par klikova mišem, bez dodatnih troškova. Lokalne vlasti su iskoristile ovu opciju i uvele su vikend vinjetu za one koji rjeđe putuju. Sada je i ova vinjeta dostupna, uz godišnje, tromjesečne, mjesečne i nedjeljne e-vinjete koje su već popularne na tržištu.

Od 1. januara 2019. godine, svi korisnici puteva moraju imati registrovanu e-vinjetu kako bi mogli upotrebljavati bugarske puteve.

Bugarska je šesta zemlja Evropske unije u kojoj je Kapschu povjerena odgovornost uvođenja nacionalnog sistema za naplatu putarine, poslije Austrije, Švajcarske, Poljske, Republike Češke i Bjelorusije, a prva u Evropskoj uniji u kojoj je Kapsch uspostavio sistem e-vinjeta.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.