Društvo

Kako izgleda jedan dan zatvorenika u ZIKS-u

U Crnoj Gori, zemlji sa oko 650.000 stanovika, postoje dvije zatvorske jedinice: jedan zatvor se nalazi u Bijelom Polju, a drugi u Spužu, nadomak Podgorice. U ove zatvorske jedinice svakodnevno se sprovodi veliki broj osuđenika i pritvorenika na izdržavanje kazne ili dok traje istraga.
Kako izgleda jedan dan zatvorenika u ZIKS-u
Dnevne novineIzvor

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno boravi 1.107 osoba, od čega je 766 zatvorenika i 341 pritvoreno lice. Trenutno se na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora nalazi sedam lica i tri osobe koje imaju izrečenu vaspitnu mjeru upućivanje u ustanovu zavodskog tipa, pišu Dnevne novine.

Iako se radi o velikom broju lica, sve aktivnosti su unaprijed organizovane i prostorije kojima raspolaže UIKS koriste se isključivo za ono za šta su i namijenjene.

Dani su zatvoru su unaprijed isplanirani i uglavnom protiču po rasporedu, koji može biti izmijenjen prema potrebama rada i programa tretmana i reintegracije zatvorenika.

Kako su kazali Dnevnim novinama iz UIKS-a, članom 45, 46 i 47 Pravilnika o kućnom redu propisan je sadržaj aktivnosti zatvorenika i redosled odvijanja i to: ustajanje, održavanje lične higijene i higijene prostorija u kojima borave zatvorenici, odlazak na rad, radne aktivnosti, povratak sa rada, objedovanje, sportske i kulturne aktivnosti, kao i druge aktivnosti.

“Po dolasku na izvršenje kazne zatvora, zatvorenici se smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije za boravak zatvorenika. Prostorije za boravak zatvorenika moraju se koristiti strogo namjenski i u propisano vrijeme i to: spavaonice u vrijeme predviđeno za spavanje i odmor, dnevni boravak u slobodno vrijeme i vrijeme slobodnih aktivnosti, restoran u vrijeme predviđeno za ishranu, radionički prostor prema rasporedu rada, sportski poligon i prostorije za kulturno-umjetničke aktivnosti u vrijeme predviđeno za bavljenje ovim aktivnostima”, objašnjavaju iz UIKS-a.

Pritvorenik može, na lični zahtjev uz odobrenje sudije za istragu ili predsjednika vijeća sudija, kao i saglasnost lica koje rukovodi zatvorom, biti radno angažovano na poslovima koji odgovaraju njegovim psiho-fizičkim akitvnostima.

Koja vrsta aktivnosti će biti omogućena zatvoreniku, ne zavisi od izvršenog djela, već od procjene stručne službe, interesovanja i motivacije, ali i od procjene ličnosti zatvorenika. Upravo zavisno od toga, zatvorenici učestvuju u onim aktivnostima i radionicama koje im najviše odgovaraju.

Kako bi vrijeme zatvorenici iskoristili vrijeme u zatvoru na najbolji mogući način, za njih se organizuju brojne aktivnosti, kao što su rekreativnosportske, zatim su im na raspolaganju psihološke radionice, a nađe se vreman i volje za knjige, kulturne aktivnosti…

“Sportske aktivnosti zatvorenika se odvijaju na sportskim terenima, kao i u prostorijama namijenjenim za tu svrhu. Osim sportskih aktivnosti, zatvorencima su dostupne i kulturne aktivnosti kao na primjer: čitanje literature iz zatvorske biblioteke, prisustvo i učestvovanje u pozorišnim, filmskim, muzičkim i drugim priredbama” navode iz UIKS-a.

Radne aktivnosti zatvorenika zavise od poslova na kojima su oni angažovani (poslovi u okviru zanatske i poljoprivredne proizvodnje, pomoćne tehničke, administrativne, kao i uslužne poslove).

Portal Analitika