Društvo

Jednostavnija procedura za prelazak državne granice

Ministarstvo unutrašnjih poslova, u susret ljetnjoj turističkoj sezoni, pripremilo je plan mjera koje će obezbijediti jednostavniju proceduru na graničnim prelazima, kao i punu bezbjednost građana, saopštili su za Pobjedu iz tog Vladinog resora.
Jednostavnija procedura za prelazak državne granice
PobjedaIzvor

UREĐ­ENJE

Kako navode, pored ostalog, nabavljena je specijalistička oprema, a i u kontinuitetu preduzimaju konkretne aktivnosti sa graničnim službama susjednih država, u cilju usaglašavanja prometa i obezbjeđenja veće frekventnosti na graničnim prelazima.

„Postignut je vidan napredak u pogledu uređenosti i opremljenosti graničnih prelaza. Instalirana je dodatna oprema, prvenstveno čitači putnih dokumenata, setovi za provjeru, kompjuteri sa pristupom policijskim bazama podataka i dodatne kontrolne kabine na saobraćajnim trakama koje će ubrzati granične procedure i skratiti vrijeme zadržavanja.

Instaliranjem video-nadzora sa očitavanjem registarskih tablica na graničnim prelazima u znatnoj mjeri je ubrzana kontrola – navode iz MUP-a.

Ipak, kako dodaju, svjesni su da sigurnost granice i ispunjenje Šengen standarda kojima teže omogućavaju da se u jeku sezone izbjegnu određene gužve i duža zadržavanja.

„Stoga turisti treba da imaju razumijevanja, budući da je to u interesu njihove bezbjednosti i bezbjednog boravka u Crnoj Gori – kazali su iz MUP-a uz napomenu da je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje su stupile na snagu 31. decembra 2018. godine, MUP prepoznat kao centralni organ i nosilac aktivnosti u procesu integrisanog upravljenja granicom, tekućeg i investicionog održavanja graničnih prelaza i obezbjeđivanja tehničkih i materijalnih resursa predviđenih Šengenskim akcionim planom.

U Crnoj Gori funkcioniše 28 graničnih prelaza, od čega 19 u drumskom saobraćaju, pet u pomorskom, dva u vazdušnom i dva u željezničkom.

Između Crne Gore i susjednih država od 21 graničnog prelaza u drumskom i željezničkom saobraćaju, u funkciji su četiri sa Albanijom, jedan sa Kosovom, šest sa Srbijom, osam sa Bosnom i Hercegovinom i dva sa Republikom Hrvatskom.

Iz MUP-a ističu da preduzimaju i aktivnosti na izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i opremanju graničnih prelaza.

U najskorijem periodu očekuju raspisivanje tendera za radove na izgradnji i rekonstrukciji prelaza Ranče, Vraćenovići i Šćepan Polje.

Sa Srbijom planirana je izgradnja dva nova zajednička granična prelaza. Zajednički prelaz Vuča (Crna Gora) – Godovo (Srbija), na putu Rožaje – Tutin, gradiće se u Godovu, a Čemerno (Crna Gora) – Granica (Srbija), na putu Pljevlja – Priboj, gradiće se na području naše države. Njime će se unaprijediti promet robe, kretanje građana i olakšati međunarodni saobraćaj.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a autoindex
24.06.2019. 08:38

Samo na osnovu reg. oznake svako ko ima pristup internetu moze da sazna podatke o vlasniku vozila . Pasos imaju zalud biometrijski sa cipom ali kolone kilometrske .Kao oni temeljno kontrolisu a ladno prodje pasat karavan sa 200 kila droge . Drski do bola komunisticki policajci su za njih bili pojam kulture i profesionalnosti .

0
0
b bijeda od drzave
24.06.2019. 08:29

Prije nekih mjesec dana izlazim na Vracenovice i nedje su bili ispred dva kamiona i najvise 5 malih kola . Dva puna sata sam cekao . Kad dodjoh onaj dzandar veli "puko im sistem i pise u svesku " . Nijesam vjerovao al tamo upisuju boju automobila i ko zna kakve jos gluposti . Kad izadjoh iz bijedne drzave kod Bosanaca zavrsih za 1 minut i niko nije bio ispred mene . A oce da razvijaju turizam i da uzimaju milione .

0
0