Politika

Krivokapić: Jugoslavija još uvijek emotivna domovina, u Bosnu kao na hodočašće

Mi kojima je Jugoslavija još emotivna domovina u Bosnu dolazimo kao na hodočašće, kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić na sedmom Kongresu SDP BiH u Sarajevu.
Krivokapić: Jugoslavija još uvijek emotivna domovina, u Bosnu kao na hodočašće
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić se Kongresu SDP BiH obratio u ime svih prisutnih međunarodnih gostiju, navodeći bliskost SDP Crne Gore i SDP BiH kao dvije partije koje su skoro tri decenije na pravoj strani istorije u svojim zemljama.

“Nama koji dolazimo s emocijom da nam je Jugoslavija još uvijek emotivna domovina, u Bosnu dolazimo kao na hodočašće. Hodočašće gdje je Jugoslavija najviše stvarana, gdje je najzdravija ideja u istoriji tih naroda izvojevala najveće pobjede protiv tuđina. Gdje su jugoslovenski narodi pokazali kako mogu biti veliki na svjetskom nivou. Gdje su na pravoj ideji zajedništva napravli najbolju državu u kojoj su živjeli. Zato je Bosna ostala i ostaće i ne smije umrijeti, kao emotivna domovina ostatka Jugoslavije”, kazao je predsjednik SDP-a.

Naše države, dodao je, nažalost nikada nijesu bile manje nezavisne otkada su proglašavale nezavisnost.

“Više smo imanja nego države, više je pohare nego stvaranja i građenja i više se odlazi iz ovih zemalja nego što se u njima ostaje. Nema gore presude za jednu vlast nego kada gubi narod i kada gubi mladost. Ipak, niko nam neće podariti ni slobodu, ni dostojanstvo, nego mi sami. Uvjeren sam da ćete vi i ovim Kongresom pokazati snagu kako da sačuvate ono najvrjednije – mladost da biste imali snagu, slobodu da biste sačuvali dostojanstvo, a sve zajedno da bi se živjelo i stvaralo na ovim prostorima”, zaključio je Krivokapić.

Portal Analitika