Region

Antić: Nedopustivo da Crnogorski pokret dijeli lekcije predsjedniku Srbije

Ministar energetike i član rukovodstva Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić ocijenio je danas otvoreno pismo organizacije Crnogorski pokret predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kao "nedopustivo dijeljenje lekcija" šefu srpske države.
Antić: Nedopustivo da Crnogorski pokret dijeli lekcije predsjedniku Srbije
BetaIzvor

"Nedopustivo je da bilo ko, a naročito para-političke organizacije kao što je Crnogorski pokret, dijele lekcije predsjedniku Republike Srbije o tome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da radi. Naročito je nedopustivo da se tom prilikom prijeti nasiljem ukoliko predsjednik Srbije ne postupi po lekcijama Crnogorskog pokreta", navodi se u izjavi Antića medijima.

On je reagovao na navode Crnogorskog pokreta da je na Vučiću "velika odgovornost za dalji razvoj događaja" u vezi s pitanjem vlasništva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i da on može izabrati jedan od dva puta: da se to pitanje "rješava civilizovano, pravnim sredstvima, ili da povišenom retorikom, podizanjem emocija dovede do neželjenih posljedica".

"To što predsjednik Aleksandar Vučić na najpristojniji i najodmjereniji način želi da upozori na posljedice koje mogu uslijediti ukoliko se stvore okviri koji bi doveli do oduzimanja imovine SPC u Crnoj Gori, nije nikakvo podizanje emocija, već odgovorno upozorenje i pokušaj da se predvide i izbjegnu neki loši događaji", naveo je Aleksandar Antić.

Po njegovim riječima, predsjednik Srbije Vučić i Vlada Srbije "ne miješaju se u unutrašnje stvari Crne Gore, niti će to ubuduće raditi".

"Ono čime ćemo se svakako baviti, a to je i naša obaveza je da i dalje vodimo brigu za naš narod, njegova kulturna i građanska prava, među kojima je i pravo na slobodno ispovijedanje vjere i njegovanje tradicije. Crnogorski pokret i njima slične organizacije i pojedinci jedini su koji dižu političku tenziju onde gdje ne smije da je bude, promovišu nacionalističku retoriku i u tom kontekstu i nasilje. To nije pozicija Srbije, njenog predsjednika i njene vlade, kao i ogromne većine naših građana i sunarodnika u regionu", izjavio je Antić.

Portal Analitika