Politika

Brajović: Crna Gora po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović je rekao da Crna Gora – kao članica NATO i po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica Evropske unije – razumije značaj izgradnje partnerskog odnosa, kao i bolje međudržavne povezanosti na svim poljima za održiv ekonomski i društveni razvoj, a samim tim i za izvjesniju budućnost koju očekuju naši građani.
Brajović: Crna Gora po stepenu postignutog razvoja prva naredna članica EU
Portal AnalitikaIzvor

On je u BiH govorio na temu: „Bolja povezanost za bolji život – Kako uvesti istinske promjene u proces saradnje u regionu?“

“Crna Gora podržava ciljeve Regionalnog savjeta za saradnju koji se tiču povezanosti. Potpisivanje sporazuma, kojim smo još jedan korak bliže zoni bez rominga, na najbolji način pokazuje opipljive koristi regionalne saradnje – istakao je predsjednik Skupštine, rekavši da će Crna Gora kao naredni predsjedavajući Centralnoevropskom inicijativom, nastojati da osnaži mehanizme za regionalnu koordinaciju”, kazao je Brajović.

Brajović je naveo da parlamentarna povezanost i dobra saradnja mora da pruži podstrek vladama da unaprijede ekonomsku saradnju: poboljšanje putnih, željezničkih, energetskih i informaciono – komunikacionih konekcija su preduslov bolje ekonomske i društvene povezanosti u okviru Jugoistočne Evrope.


“Samo tada možemo očekivati ubrzani razvoj koji će unaprijediti kvalitet života u našoj regiji”, naglasio je između ostalog predsjednik Skupštine.

Skup u Sarajevu bio je prilika za susrete sa visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Prilikom boravka u Bosni i Hercegovini predsjednik Brajović je imao, takođe, odvojene razgovore sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem, kao i sa članom Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Denisom Zvizdićem, istovremeno i predsjednikom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tokom oba razgovora ocijenjeno je da dvije države imaju izuzetne prijateljske odnose koji predstavljaju primjer dobrosusjedske saradnje u regionu, a u tom kontekstu posebno je istaknuta važnost parlamentarne saradnje.

Konstatovano je takođe postojanje značajnih potencijala za dodatno jačanje sveukupnih odnosa, posebno na polju ekonomije, pri čemu je naglašena važnost unaprjeđenja putne infrastrukture.

Predsjednik Skupštine je sa najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine razmijenio informacije o ekonomskim pokazateljima, aktuelnim političkim i društvenim prilikama na unutrašnjem planu, kao i o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Na sastancima je zaključeno da stalne reforme koje sprovode obje zemlje u okviru procesa evropske integracije, zahtijevaju konkretne poteze od strane evropskih partnera čije su pozitivne poruke jako važne za sve zemlje regiona.

Naglašena je potreba da Evropska unija pokaže da pravilno sagledava sve probleme i okolnosti, kao i da u kontinuitetu potvrđuje jasnu evropsku perspektivu država koje ispunjavaju neophodne kriterijume.

Naglašavajući značaj NATO članstva, Brajović je ponovio spremnost Crne Gore da pomogne svim zemljama koje žele da je slijede na tom putu.

U delegaciji Skupštine Crne Gore nalazi se i poslanik Radule Novović, koji je ujedno i aktuelni predsjednik Opšteg odbora za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PS SEECP.

Parlamentarna skupština Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP) uspostavljena je 2014. godine, kao rezultat višegodišnjeg angažovanja zemalja učenica na institucionalizaciji parlamentarne dimenzije ove inicijative. Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) je regionalni okvir osnovan 1996. godine sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusjedskih odnosa između zemalja Jugoistočne Evrope i transformisanja regiona u zonu mira, bezbjednosti, stabilnosti i saradnje.

Učesnice PS SEECP-a su 13 država: Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Kosovo, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

2020. Crna Gora će predsjedavati Parlamentarnom skupštinom SEECP.

Portal Analitika