Društvo

Mitropolija: Vlada namjeravala da jednostrano oduzima imovinu, ta odredba im nije prošla

Mitropolija Crnogorsko primorska tvrdi da je cilj Vlade bio da im se crkve i Manastiti oduzmu jednostrano, mimo suda i da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.Vlada je ranije danas  saopštila da nije planirano jednostrano oduzimanje vjerske imovine i da nema razloga za nastavak negativne kampanje povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti.
Mitropolija: Vlada namjeravala da jednostrano oduzima imovinu, ta odredba im nije prošla
Portal AnalitikaIzvor

„Istinitost riječi o. Velibora DŽomića je već danas potvrdio Panos Kakaviatos, portparol Venecijanske komisije, javnim navodom da je Venecijanska komisija usvojila niz važnih izmjena i dopuna za Predlog zakona,“, navodi se u saopštenju.

Kako navode, upravo odredbe iz čl. 62 i 63 Predloga zakona kojim je bilo planirano jednostrano preknjižavnje crkava, džamija, katedrala i druge nepokretne imovine crkava i vjerskih zajednica nisu podržane na način koji je željela, predlagala i očekivala Vlada Crne Gore kao predlagač tog akta.

„Dostupnost sudskim i upravnim procedurama i sada, bez ovakvog Predloga zakona, postoji u pravnom sistemu Crne Gore. Ali, ovdje to nije bio cilj. Naprotiv, ideja je bila da se, mimo propisanih sudskih procedura, Crkva i vjerske zajednice liše svojih svetinja i imovine koja im je kroz vjekove zavještavana od vjernika“, kaže se u saopštenju.

Mitropolija navodi da će njihove aktivnosti biti u skladu sa sveukupnom zaštitom ugroženih interesa koje danas, na žalost, Vlada neosnovano karakteriše kao ”agresivnu populističku kampanju”.

„Mitropolija i eparhije naše Crkve su oduvijek bile, jesu i biće za istinski i stručni dijalog, a ne za simulaciju dijaloga i dovođenje pred svršen čin, kao što je bilo i 2015. i 2019. Godine, navodi se u saopštenju“, kaže se u saopštenju.

Venecijanska komisija je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici održanoj u Veneciji, kako je objavila crnogorska vlada, usvojila pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst "donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarelog zakonodavstva".

S druge strane, iz Mitropolije crnogorsko primorske, navode da je saopštenje vlade običan spin i da ključna odredba koja se odnosi na imovinu nije dobila pozitivno mišljenje.

 

Portal Analitika