Kultura

Ruska tragedija u jednom dahu

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najgore naslove iz svijeta filma, televizije i muzike izdvaja grafički dizajner i basista benda „Esid Radio“ Damjan Vujošević.
Ruska tragedija u jednom dahu
ObjektivIzvor

ZGRABI

FILM

Posljednji dobar film koji sam pogledao je definitivno „Spider-Man: Into The Spider Verse“ (Bob PersiketiPiter RemziRodni Rotman, 2018). Nemojte dozvoliti da vas zavara činjenica da se radi o animiranom filmu - ovo ostvarenje je mnogo više od toga. Od sjajnog scenarija i razvoja radnje, preko glumačke postave koja sinhronizuje likove, pa sve do revolucionarnog stila animacije koji rezultira obiljem boja i fenomenalnom kompozicijom istih. Preporučujem „Dark City“ (Aleks Projas, 1998) malo stariji film godinom proizvodnje, ali nikako zaostao kvalitetom i pričom. Glumačku postavu čine Rufus Sevel, Dženifer Koneli, Kifer Saterlend... Uz pomenuta ostvarenja nemojte propustiti ni „Lucky Number Slevin“ (Pol Mekgigan, 2006), „Redirected“ (Emilis Velivis, 2014), kao ni sjajnu adaptaciju knjige „Autostoperski vodič kroz galaksiju“ (Gart Dženings, 2005).

 

TV

Produkcija TV serija eksplodirala je posljednjih godina, pa je veliki broj njih koje vrijedi pogledati. Ne mogu da ne pomenem najsvježiju. Naravno, radi se o HBO pojektu „Chernobyl“. Jeste da ne može da prođe dan da na Fejsbuku ne vidite riječi hvale za ovu seriju, ali budite uvjereni da je to potpuno opravdano! Uvijek su mi se sviđale engleske adaptacije ruskih klasika pa je to slučaj i sa ovom tragedijom. Jednostavno se ne osjeća odsustvo autentičnosti sovjetskog mentaliteta usljed HBOizacije. Glumci, adaptacija, kvalitet kadrova i slike je nevjerovatan i prikovaće vas za stolicu sve dok ne odgledate svih pet epizoda ove mini-serije u jednom dahu.

Nakon toga možete pogledati i poneku epizodu „Good Omens“, „The Man In The High Castle“ i „American Gods“, kao i odlično anime ostvarenje „Mob Psycho 100“.

MUZIKA

Ukoliko nijeste posjetili festival Made in New York Jazz Montenegro, nemojte naredne godine ponoviti istu grešku! To je jedinstvena prilika da u jednom danu uživate u bravurama domaćih i stranih muzičara, koji su dostigli kranji stepen muzičke evolucije.

Kad je u pitanju žanr koji najviše volim - rokenrol, bluz i sve njima srodno - preslušajte sve od početka. Od Čaka Berija, Elvisa, Bi Bi Kinga, Alberta Kinga (najboljeg od Kingova!). Zatim Kleptona, Cream, Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Hendriksa, Fleetwood Mac, AC/DC, Santanu, Džoa Kokera, Džoan Baez, Dženis Džoplin, Dilana, Guns N’ Roses. U suštini što više - to bolje!

 

ZAOBIĐI

FILM

Zaobiđite sve što potpada pod žanr teške holivudske patetike i ultraturbo akcije bez smislene priče. Osim ako žarko ne želite da izgubite sat i po života. U tom slučaju možete pogledati „Garry“ (Gas Van Sant, 2002) sa bratom Bena Afleka, Kejsijem. Nemojte zaboraviti ni „Upgrade“ (Li Vanel, 2018), „Lucy“ (Lik Beson, 2014)... Lista ide unedogled.

 

TV

Nemam običaj da gledam serije koje mi se ne svide ili me ne zadovolje kvalitetom od početka, tako da bih mogao samo da vas zamolim da preskočite pojedine sezone nekih TV ostvarenja. U tu grupu spadaju ozloglašene posljednje sezone serija „Game of Thrones“, „Dexter“, „House of Cards“ i slični slučajevi opadanja kvaliteta, razvoja priče ili gubitka glavnih (važnih) glumaca usljed ovog ili onog razloga.

 

MUZIKA

S obzirom na to da se bavim muzikom i iz prvog lica razumijem osjećanja koja ona izaziva u homo sapiensima, suzdržao bih se od kritike i mogu vas samo posavjetovati da slušate sve ono što volite i što vas ispunjava, nezavisno od žanra. Najbolji savjet bi bio - nemojte da ne slušate muziku!

 

(FOTO: Nada Vojinović)

Portal Analitika