Društvo

Darmanović: Neće biti bilo kakve uzurpacije imovine

Član Venecijanske komisije Srđan Darmanović kazao je za Pobjedu, povodom usvojanja pozitivnog mišljenje ana Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, da su date i preporuke koje osnažuju proceduralne garancije u ovoj stvari tako da nikakva bojazan od bilo kakve uzurpacije imovine neće postojati, jer se radi o procedurama koje su u skladu sa evropskim standardima.
Darmanović: Neće biti bilo kakve uzurpacije imovine
Portal AnalitikaIzvor

 - Ovim je najrelevantnije tijelo Savjeta Evrope u ovoj oblasti dalo mišljenje koje će značajno pozitivno uticati na rješavanje ovog pitanja i vjerujem da će ovakav prijedlog dobiti i podršku poslanika u Skupštini, ali to je druga faza koja ovdje nije tretirana – rekao je Darmanović.

Venecijanska komisija je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji usvojila pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst „donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva“. Mišljenje je usvojeno maltene jednoglasno.

Protiv je glasao samo jedan član Venecijanske komisije – predstavnik Srbije Čedomir Backović, dok je uzdržan bio predstavnik Bosne i Hercegovine, iz entiteta Republika Srpska. Nakon što se određene preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije inkorporiraju u osnovni tekst. 

Prijedlog zakona konačno će biti na dnevnom redu redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore koje traje najkasnije do kraja jula.

Portal Analitika