Abiznis

Željezara prelazi na tečni prirodni gas

Kompanija Tosčelik, koja gazduje nikšićkom Željezarom, podnijela je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za instalaciju tečnog prirodnog gasa.
Željezara prelazi na tečni prirodni gas
PobjedaIzvor

Predstavnici Tosčelika su Pobjedi saopštili da se kompanija odlučila na ovaj potez jer je prirodni gas jedan od najvažnijih energenata u proizvodnom procesu u fabrici Tosčelik, kao i da će na taj način izbjeći neplanirane zastoje u procesu proizvodnje koji uzrokuju velike gubitke usljed neblagovremenih isporuka komprimovanog prirodnog gasa (CNG), koji Željezara sada koristi.

- Ova investicija će biti realizovana u kooperaciji sa partnerima koji će Tosčelik snabdijevati gasom. Ukupan iznos investicije biće poznat nakon završetka projekta, a očekujemo da ćemo početi sa korišćenjem tečnog prirodnog gasa (LNG) u septembru tekuće godine – kazali su Pobjedi iz Tosčelika.

Podsjetili su da je Tosčelik u posljednjih sedam godina za potrebe proizvodnje u pogonima Čeličana i Kovačnica koristio CNG, koji je takođe ekološki čisto gorivo, a bili su primorani da pređu na drugu tehnologiju, jer u Crnoj Gori nema gasne instalacije, pa su CNG dopremali na dnevnom nivou, jer ne može da se skladišti.

Portal Analitika